Benátky zahájili sympatičtí mamlasové Clooney a Pitt

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 8. 2008 13:00
Coeni porpvé předvedli svou špionážní antikomedii
Po přečtení spalte: Brad Pitt
Po přečtení spalte: Brad Pitt | Foto: Blue Sky

Benátky - Největší fešáci planety George Clooney a Brad Pitt se ve středu večer sešli na červeném koberci při zahájení benátského filmového festivalu.

Nikoli v dalším dílu Dannyho parťáků, ale jako trochu ujetější týpci. Oba tu zastupovali startovní film přehlídky, černou špionážní komedii bratří Coenů Po přečtení spalte (Burn After Reading).

Přesto má film s příběhy Soderberghových lupičů-gentlemanů dost společného; tady bylo první herecké obsazení. Ethan a Joel se natjí tím, že komedii napsali hlavně proto, aby hollywoodské hvězdy Pitta, Clooneyho a další dostali do rolí "sympatických mamlasů".

Clooney, který hraje nepříliš vyšetřovatele, prý neví, zda se má cítit polichocen tím, že mu Coenovi napsali úlohu na tělo. Stejně jako Pitt, který se tu objevil v bezprecedentní roli trenéra z posilovny.

Společně s kolegyní v podání Frances McDormand najde tajný materiál o praktikách CIA, který sepsal její bývalý zaměstnanec, alkoholik Osbourne v podání Johna Malkoviche.

Dvojici z fitness centra to inspiruje k nápadu bývalého agenta CIA vydírat. V té chvíli se do případu zaplete i Clooney; o Tildě Swinton v roli nenávistné Osbourneovy manželky ani nemluvě.

Po přečtení spalte: George Clooney a Frances McDormand
Po přečtení spalte: George Clooney a Frances McDormand | Foto: Blue Sky

Zahájení si každopádně "sympatičtí pitomci" užívali a v dobré náladě rozdávali autogramy. Pitt si navíc vyzvednul hereckou cenu, kterou tu loni získal za roli ve filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem.

Špionážní komedie, která paroduje i žánrová klišé velkých hollwoodských filmů, slibuje řadu coenovsky vtipných situací, zábavných nedorozumění a neodolatelných dialogů.

Komu se tenhlesd ruch šprýmování líbí, uvidí v ní rduhý příc hod Bog Lebowského. Ostatní  bude vadit, že je to sestava duševně nevarovaných magorů s krizí středního věku, píše už v první reakci recenzent v Hollywood Reporteru.

Po přečtení spalte: John Malkovich
Po přečtení spalte: John Malkovich | Foto: Blue Sky

Na festivalu je film k vidění mimo soutěž, do kin po benátské světové premiéře měl vstoupit na podzim. Americká premiéra je plánována na 12. září, česká premiéra zatím není stanovena; do kin by ale film měla uvést společnost Blue Sky ještě letos.

Ethan a Joel Coenové jsou letos hvězdami amerického, a nejen nezávislého filmu. Jejich rok 2008 začal tak hvězdně, jak jen mohl - ziskem čtyř Oscarů, tří cen BAFTA, dvou Zlatých Globů a řadou vítězství u oborových hollywoodských filmových sdružení.

To vše s adaptací knihy Tahle země není pro starý, temným snímkem o zločinu, trestu a pomstě, který bývá často označován za dosud nejlepší dílo dvojice. Coeni si udělali jméno na nezávislých počinech typu slavného Farga či filmů Barton Fink, Bratříčku kde jsi a Nesnesitelná krutost.

Tahle země není pro starý ve světových kinech vydělala 160 milionů dolarů a z Joshe Brolina učinila hvězdu, která už brzy bude v kinech k vidění v roli George W. Bushe v napjatě očekávaném filmu Olivera Stonea.

Navíc přitáhla novou pozornost k románům Cormaca McCarthyho; i v Česku už musela vyjít v dotiscích nejen Tahle země není pro starý, ale i nová postapokalyptická Cesta - která se ostatně také už natáčí.

Benátky
Benátky | Foto: Bleskově Zábava foto
Čtěte také:
Benátky startují. Kdo se projde po červeném koberci?
Do Benátek jede s Venkovským učitelem i Bydžovská
Do Benátek jede Kim Basinger i Pitt
Benátky zahájí mamlasovitý zabiják Clooney

Coenové už mezitím připravují další filmy - mluví třeba o další černé komedii A Serious Man, která by do kin měla vstoupit v roce 2009, o adaptaci románu Jamese Dickeyho K bílému moři či o dosud nepojmenovaném westernu plném skalpování a mučení.

Problémem ovšem je, že Coenové stejně jako jejich kolega Quentin Tarantino s oblibou do světa vypouštějí zvěsti o připravovaných filmech, které ale nikdy nespatří světlo světa.

Dlouho se tak mluví o jejich další mamlasovité roli pro George Clooneyho ve filmu Hail Ceasar či o adaptaci Chabonovy Židovské policejní jednotky.

Festival v Benátkách trvá od středy až do 6. září a často je označován za začátek sezony filmových ocenění. Představují se na něm filmy, které se chtějí ucházet o oborové trofeje, ocenění od kritiků i oscarových akademiků. Loni tu mělo premiéru Pokání a Michael Clayton.

 

Právě se děje

Další zprávy