Do Benátek jede s Venkovským učitelem i Bydžovská

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 8. 2008 18:00
České barvy bude dál hájit Sláma, Liška a Negativ
Venkovský učitel: Zuzana Bydžovská a Pavel Liška
Venkovský učitel: Zuzana Bydžovská a Pavel Liška | Foto: Martin Špelda

Praha - V italských Benátkách vypukne 27. srpna nejstarší festival světa, spolu s Cannes a Berlinale součást nejprestižnější filmové trojky. O dva dny později sem české barvy přijedou hájit tvůrci a herci českého filmu Venkovský učitel.

Do Benátek s ním jede režisér Bohdan Sláma i producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec ze společnosti Negativ.

Chybět nebude podle nejnovějších informací ani ústřední herecké duo - Zuzana Bydžovská, která ve snímku ztvárnila statkářku Marii, a Pavel Liška, který tu hrál učitele, který před láskou utekl na venkovskou školu - aby ho milostné trable dostihly až sem.

Benátský Zlatý lev
Benátský Zlatý lev | Foto: Aktuálně.cz
ČESKÁ ÚČAST: Venkovský učitel se představí na festivalu v Benátkách
SOUTĚŽ: Do Benátek jede Kim Basinger, Brad Pitt i Pavel Liška
ZAHÁJENÍ: Festival v Benátkách zahájí mamlasovitý zabiják Clooney

Venkovský učitel má za sebou úspěšnou cestu českými kiny, do kterých vstoupil letos v březnu. Ještě na začátku července se držel v žebříčku návštěvnosti, zatím ho vidělo přes 180 tisíc diváků.

Ještě před benátskou mezinárodní premiérou byl prodán už do šesti evropských zemí; mimo jiné i do Německa, Francie nebo Polska. Právě uvedení na festivalu může jeho mezinárodní šance ještě zvýšit.

Foto: Negativ/Martin Špelda

"Účast na jednom z nejdůležitějších světových festivalů zvyšuje možnost dostat ten film do zahraniční distribuce, protože tam budou všichni důležití distributoři," souhlasí producent Pavel Strnad.

V Benátkách si premiéru před lety odbyl i Gedeonův Návrat idiota, taktéž z produkce Negativu. A bodoval, když ho v sekci Cinema of present italští kritici vyhlásili za nejlepší film. I v Návratu idiota ztvárnil hlavní roli Pavel Liška.

Herec navíc do Benátek jede letos ještě s dalším snímkem - finským Návštěvníkem, v němž ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Snímek (finsky Muukalainen) se odehrává v první polovině 20. století; jeho hrdinou i vypravěčem je desetiletý chlapec, který žije s matkou na vesnické samotě uprostřed hlubokých lesů.

Chlapec občas navštěvuje ve vězení násilnického otce, jinak jeho život plyne v samotě. Pak ale na statek přijede se vzkazem od otce tajemný cizinec, kterého ztvárnil právě Liška.

Spolu s ním si tu zahrála i finská herečka Emilia Ikäheimo či malý Rus Vitalij Bobrov. Film je celovečerním debutem, který natočil jednatřicetiletý Jukka-Pekka Valkeapää.

 

Právě se děje

Další zprávy