Argo je zase blíž k Oscarům. Zvolili je i režiséři

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 2. 2013 17:37
Ben Affleck získal za Argo Cenu Sdružení amerických režisérů
Ben Affleck, režisér filmu Argo
Ben Affleck, režisér filmu Argo | Foto: Reuters

Los Angeles - Ben Affleck získal za thriller Argo Cenu Sdružení amerických režisérů (DGA) pro nejlepšího režiséra. Ta je považována za důležitý ukazatel před rozdílením Oscarů 2013. Cenu amerických režisérů za celoživotní dílo získal Miloš Forman, autor oscarových filmů Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus.

"Nemyslím si, že (cena) ze mne udělá opravdového režiséra, ale znamená zřejmě, že jsem na správné cestě," žertoval Affleck, který získal ocenění už pro svůj třetí režisérský počin.

Za normálních okolností by Affleck mohl během "největší hollywoodské noci" 24. února téměř najisto počítat i se soškou od filmové akademie, ale v tomto případě Affleck překvapivě nebyl nominován na Oscara za režii, na rozdíl od soupeřů v klání o cenu DGA, Kathryn Bigelowové, která natočila snímek o pronásledování Usámy bin Ládina Zero Dark Thirty (Půl hodiny po půlnoci), a Toma Hoopera coby autora muzikálu Bídníci.

Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow | Foto: Reuters

Čtěte také
Glosa: Odvážní Oscaři straní artu před komercí

Glosa: Překvapivé Zlaté glóby zvyšují šance Anga Lee

Recenze: Argo má patos i humor. Oscar ho nemine

Miloš Forman vstoupil mezi hollywoodské legendy

Opomenutí Afflecka filmovou akademií však zřejmě nepoškodí jeho film, naopak by toto příkoří mohlo povzbudit některé hlasující. Snímek Argo je i tak považován za favorita na sběr Oscarů v dalších kategoriích, především za nejlepší film.

Původně se horkým adeptem jevila sága Stevena Spielberga Lincoln o americkém prezidentovi z dob občanské války, která získala 12 nominací na Oscara, k dalším uchazečům se pak vedle Arga řadí Bídníci a Zero Dark Thirty. Obvykle však mají jen malou šanci uspět filmy, jejichž tvůrce nebyl nominován na Oscara pro nejlepšího režiséra. Za posledních 84 let se za této nepříznivé okolnosti podařilo uspět jen třem snímkům, naposledy v roce 1989 filmu Řidič slečny Daisy, jehož režisér Bruce Beresford na Oscara nominován nebyl.

Argo už vyhrálo hlavní ceny amerického Sdružení filmových a televizních herců a profesního sdružení producentů, nyní také uspělo u DGA, které zastupuje americké tvůrce filmových a televizních děl. Od roku 1948, kdy tato režisérská organizace začala své ceny udělovat, připadl až na šest výjimek režisérský Oscar právě vítězi soutěže DGA. A nezřídka také snímek režiséra oceněného DGA získal Oscara za nejlepší film.

Režisér vítězného dokumentu Malik Bendjelloul s Davem Grohlem z Foo Fighters, který mu cenu předával
Režisér vítězného dokumentu Malik Bendjelloul s Davem Grohlem z Foo Fighters, který mu cenu předával | Foto: Reuters

Argo minulý měsíc bodovalo i na Zlatých glóbech, kde získalo cenu pro nejlepší filmové drama i ocenění za režii Bena Afflecka. Podobně v kategorii pro nejlepší filmovou komedii či muzikál uspěli Bídníci. Naopak propadl favorizovaný historický snímek Lincoln, jenž ze sedmi nominací proměnil jenom jednu.

Režisér Malik Bendjelloul uspěl v kategorii dokumentárních snímků se studií o osudu tajuplného mexického písničkáře Pátrání po Sugar Manovi, který je také nominován na Oscara.

Z televizních filmů a seriálů byl oceněn Jay Roach, jehož oceněné dílo je známo českým divákům pod názvem Prezidentské volby coby pohled do zákulisí prezidentské kampaně Johna McCaina a Sarah Palinové v roce 2008.

Uspěly i televizní seriály Girls z dílny spisovatelky, herečky a režisérky Leny Dunhamové o osudech skupiny newyorských dívek a Breaking Bad Riana Johnsona. A mexický režisér Alejandro González Inárritu dostal cenu alespoň za reklamu pro Procter and Gamble.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy