Miloš Forman vstoupil mezi hollywoodské legendy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 2. 2013 10:09
Forman obdržel nejvyšší cenu od Sdružení amerických režisérů
Foto: HCE

Los Angeles - Režisér Miloš Forman získal v Los Angeles cenu za celoživotní dílo, což je nejvyšší ocenění, jaké uděluje Sdružení amerických režisérů (DGA).

Předseda tohoto prestižního sdružení Taylor Hackford označil Formana za "jednoho z největších filmařů naší doby".

"Ať se zaměří na jakékoli téma nebo na jakýkoli žánr, Miloš najde v každém příběhu univerzalitu lidské zkušenosti a umožní nám, svému uchvácenému obecenstvu, abychom se poznali v boji za svobodu výrazu a za sebeurčení, který tak dobře zobrazuje na stříbrném plátně," zdůvodnil Hackford rozhodnutí DGA.

Sám režisér se slavnosti podle agentury AP nemohl osobně zúčastnit kvůli nemoci.

Splněný "český" sen o Americe

Formanovy filmy, často balancující na pomezí tragiky a komiky, patří do zlatého fondu české i světové kinematografie. V Americe prorazil příběhy o outsiderech, kteří zápasí se společností a nade vše si cení svobody.

O značném úspěchu Formanových filmů u diváků i kritiků svědčí dva Oscary za nejlepší režii za filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus a rovněž tři Zlaté glóby a cena BAFTA za nejlepší režii. Byl také několikrát oceněn za celoživotní dílo - mimo jiné Českým lvem (v roce 1998) či na MFF v Palm Springs a San Francisku. Francie mu v roce 2004 udělila titul důstojník Řádu umění a literatury.

Forman nikdy nepěstoval hrdiny. "Nesedí mi patos, gesta, operní emoce," říká. Příběhy postav ze svých filmů staví na absurditě, trapasu a sebeironii a nechybí ani sžíravý, až černohumorný pohled na společnost.

Narodil se jako Jan Tomáš Forman 18. února 1932 v Čáslavi jako nejmladší ze tří bratrů. Až po letech se dozvěděl, že jeho pravým otcem byl slavný pražský architekt Otto Kohn, který upravoval penzion jeho rodičů u Máchova jezera. Mládí prožil v rodné Čáslavi a střídavě i v penzionu Rut ve Starých Splavech.

Čtěte také
Polemika: Forman zosobňuje českou ideu o americkém snu

Rodiče zahynuli ve vyhlazovacích táborech Osvětim-Březinka a Buchenwald a Miloš vyrůstal u příbuzných a v poděbradské internátní škole. Po studiích FAMU točil v televizi pořady o filmu. V 50. letech se vypravil na světovou výstavu do Bruselu, kde se podílel na Radokově projektu Laterny magiky a navštěvoval americký pavilon. "Byl jsem paf z těch nádherných imperialistů."

To už měl za sebou první scénáře, za manželku Janu Brejchovou a před sebou prvý střet s komunisty. Vyhodili ho z Laterny magiky, přišel rozvod, zhroucení a zkušenost z psychiatrie. Tu potom zúročil ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem.

V tání šedesátých let natočil dva krátké snímky pod názvem Konkurs a celovečerní prvotinu Černý Petr (1963). Pracoval s neherci, jakými byli Vladimír Pucholt či Jan Vostrčil, a při natáčení improvizoval. S Černým Petrem jel po výhře na festivalu v Locarnu do New Yorku. "Tam jsem objevil něco srovnatelného s mírou své ctižádosti." Ale vrátil se a v roce 1967 a natočil film Hoří, má panenko. Byl nominován na Oscara, což znamenalo letenku do Ameriky, kde mu nabídli práci. Pro československou kinematografii natočil ještě Lásky jedné plavovlásky (1965).

Ruské tanky a srpen 1968 ho zastihly v Paříži. Nejstarší bratr už byl mrtvý, druhý odjel do Austrálie. Formanovu druhou manželku Věru Křesadlovou i s jejich dvojčaty Petrem a Matějem sice kamarádi do Francie dostali, ale ona se rozhodla vrátit do Prahy. Forman s Passerem odletěli do Ameriky.

Miloš Forman na archivním snímku z roku 2004 na festivalu v Seville.
Miloš Forman na archivním snímku z roku 2004 na festivalu v Seville. | Foto: Reuters

Formanův první zámořský film Taking Off byl přijat vlažně. Přišly časy, kdy měl dolar na den. "Rozhodl jsem se zkusit to ještě jednou. Věděl jsem, že dokážu udělat v Americe úspěšný film." Natočil epizodu pro olympijský film Viděno osmi, režíroval hru na Broadwayi i reklamu na colu. Pak přišel Michael Douglas s nabídkou zfilmovat Keseyho knihu Vyhoďte ho z kola ven. Psal se rok 1975 a Přelet nad kukaččím hnízdem dostal pět Oscarů v hlavních kategoriích.

Přepis proslulého muzikálu Hair (Vlasy, 1979) a Ragtime (1981) se setkaly v Evropě s větším úspěchem než v Americe. Následoval osmioscarový Amadeus (1984), jenž mu režim bažící po dolarech dovolil točit v Praze. V Shafferově hře o Mozartovi našel Forman silné téma. Následoval slabší Valmont a krach projektu Pekelný tábor, jenž musel vzdát před natáčením.

Po revoluci napsal Forman v pamětech: "Cosi ve mně vyhaslo, zmizel zápal, který mě vždy hnal za vítězstvím." Ale našel v sobě novou energii. Vášnivě obhajoval svůj film Lid versus Larry Flynt z roku 1996, jehož hrdina, kontroverzní vydavatel pornografie, bojuje za svobodu slova. Pral se za památku šokujícího komika Andyho Kaufmana ve filmu Muž na Měsíci, jeho dosud posledním snímkem jsou Goyovy přízraky z roku 2007.

V roce 1999 se Forman, jenž má od roku 1977 americké občanství, potřetí oženil - s Martinou Zbořilovou má dvojčata Jima a Andrewa. Mají byt v New Yorku a dům v Connecticutu.

Cenu DGA za celoživotní dílo dostalo za téměř 80leté působení sdružení dosud jen 33 režisérů. Posledním oceněným byl v roce 2010 Norman Jewison. Cenu dostali například Cecil B. DeMille (1953), Frank Capra (1959), Alfred Hitchcock (1968), Orson Welles (1984), Billy Wilder (1985), Akira Kurosawa (1992), Stanley Kubrick (1997), Francis Ford Coppola (1998), Steven Spielberg (2000), Martin Scorsese (2003) a Clint Eastwood (2006).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy