Argo zvyšuje oscarové šance. Má ceny herců i producentů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 1. 2013 19:57
Drama Bena Afflecka ocenily organizace herců i producentů
Režisér a herec Ben Affleck získal za Argo už Zlaté glóby, nyní má i ceny vlivných asociací herců a producentů
Režisér a herec Ben Affleck získal za Argo už Zlaté glóby, nyní má i ceny vlivných asociací herců a producentů | Foto: Reuters

Los Angeles, Praha - Argo režiséra Bena Afflecka už nyní patří k nejúspěšnějším filmům minulého roku a po víkendu rozhodně zvýšilo své šance na Oscara, kde má sedm nominací včetně nejprestižnější kategorie Nejlepší film. Ve dvou dnech si totiž Argo připsalo dvě prestižní ceny "oscarové sezony" - cenu amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG) a o den dříve je ocenila i asociace producentů. 

V obou kláních Argo porazilo své největší konkurenty toužící po Oscarech - Bídníky, Lincolna nebo Terapii láskou.

"Absolutně jsem si nemyslel, že bych mohl vyhrát," prohlásil k druhé ceně Ben Affleck, který ve svém snímku zároveň hraje agenta CIA Tonyho Mendeze.

Ceny za hlavní role získali Daniel Day - Lewis (Lincoln) a Jennifer Lawrence (Terapie láskou).

Čtěte také
Recenze: Argo má patos i humor. Oscar ho nemine
Glosa: Odvážní Oscaři straní artu před komercí

"Abrahama Lincolna zavraždil herec, takže je příhodné, že herec jej občas přivede zpátky do života," prohlásil Daniel Day-Lewis. Lincoln také získal cenu pro herce ve vedlejší roli. Odnesl si ji Tommy Lee Jones, který v historickém snímku představuje radikálního politika Thaddeuse Stevense. 

Z žen ve vedlejší roli byla oceněna Anne Hathaway za ztvárnění Fantine v muzikálových Bídnících. "První členskou kartu SGA jsem dostala, když mi bylo čtrnáct a milovala jsem každou sekundu svého hereckého života," řekla nyní třicetiletá herečka. 

Udílení cen SAG je pokládáno za ostře sledovanou součást hollywoodské sezóny rozdávání cen, která vyvrcholí 24. února vyhlášením cen americké filmové akademie, Oscarů. Právě herci - SAG sdružuje asi 100 tisíc herců pracujících v USA - tvoří jednu z největších skupin hlasujících o udílení Oscarů. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy