Flamenco je život, zve kytarista Pinana do Krumlova

Kultura Kultura
13. 8. 2013 12:40
Miluju Krumlov, tam to žije! říká v rozhovoru španělská hvězda
Carlos Pinana
Carlos Pinana | Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov – Virtuóz, který prožívá nejen každý koncert, ale také každou zkoušku, každé hrábnutí do strun. To je Španěl Carlos Piñana, který odmalička žije flamencem. „Nedokážu si představit, že by můj život byl bez hudby,“ svěřil se Aktuálně.cz. Na pódium na Mezinárodní hudební festival do Českého Krumlova se vrací po dvou letech.

Aktuálně.cz: Co jste si připravil pro krumlovské publikum? Bude tohle vystoupení v něčem jiné než to, které jste v Krumlově měl před dvěma lety?

Carlos Piñana: Tento rok zahraju vyloženě kytarový koncert. Krumlovskému publiku představím svoje poslední skladby, ve kterých je znát jak flamenco, tak jazz. Jsou ovlivněné vším, čím jsem si za poslední rok prošel.

Carlos Pińana.
Carlos Pińana. | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Jaké to vlastně je, hrát hudbu, jako je flamenco? Kolik emocí je potřeba do skladeb dát?

Někdy je těžké vysvětlit a předat ostatním, kolik emocí do písní dávám. Jsou totiž skutečně silné, protože do hudby vkládám spoustu svých emocí, obzvlášť touhu, nadšení a vzrušení. Bez toho to totiž ani nejde. Navíc jsem sám velmi emotivní člověk a moje muzika jen odráží to, jaký jsem a jaký žiji život.

A.cz: Jste velmi dobrý v improvizaci, budete improvizovat i v Krumlově? Jak moc? Dokážete to vůbec dopředu odhadnout?

Díky tomu, že hraju flamenco, tak ve svých vystoupeních můžu perfektně zdůraznit magii a tajemnost hudby samotné s tím, že zároveň vytvářím pokaždé něco nového. Samozřejmě že existují určitá pravidla a regule, kterými se musím řídit. Zároveň mám ale možnost nechat plně pracovat představivost jak svoji, tak i diváků.

A.cz: Narodil jste se doslova ve „flamencové rodině“, dokážete si vůbec představit, že byste vyrůstal a žil bez tohoto typu hudby?

Vůbec! Flamenco je pro mě styl života a život sám. Je to pro mě žití, dýchání, jídlo, pohyb, myšlení, prostě všechno.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Jak složité je najít nové cesty a způsoby, jak flamenco zahrát, jak jej přiblížit lidem?

Musíte si pokaždé najít svoji vlastní cestu a následovat svůj osobitý styl. To je ten klíč, který je zároveň tím nejsložitějším. Díky tomu, že jsem se narodil v muzikální rodině, našel jsem si svůj styl a identitu mnohem jednodušeji a přirozeněji, než kdyby mí rodiče muzikanti nebyli.

A.cz: Jak se vám líbí atmosféra v Českém Krumlově? Budete mít chvilku času projít se po městě? A chtěl byste vidět třeba i jiné koncerty? Jak dlouho se zdržíte?

MILUJU Český Krumlov! Lidi, město, ulice, jídlo, všechno! Je to tam doslova cítit životem, město žije, lidi s ním a nikdo před tím nemůže nikam utéct. Je to jako houba, která vás nasákne, a vám nezbude nic jiného než se stát součástí města a jeho nezapomenutelné atmosféry.

Čtěte také
Krumlov očaruje flamencový mistr Carlos Pinana

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy