Krumlov očaruje flamencový mistr Carlos Pinana

17. 5. 2013 10:16
Na MHF do Českého krumlova přijede španělský kytarista Carlos Pinana
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov – Jeden z nejlepších flamencových kytaristů současnosti Carlos Piñana se po dvou letech vrací do Krumlova. Brilantní kytarová technika, neobyčejný výraz, poezie a lyrismus – to jsou zásadní znaky jeho koncertů, kterými doslova okouzluje publikum po celém světě. Do Českého Krumlova zavítá v rámci Mezinárodního hudebního festivalu a bude mu patřit večer 15. srpna.

Foto: Aktuálně.cz

Virtuozita a jedinečná krása tónu, která je v celém flamencovém světě naprosto výjimečná – tak mluví o Piñanově umění kritici. Navíc perfektně ovládá improvizaci, což umí dokázat jak v sólových instrumentálních kusech, tak i při doprovodu zpěváků.

Hraje přesně, jasně a ostře, kromě toho z něj sálá charisma a z hudby dýchá pro něho tolik typická citlivost. Jeho výjimečná technika mu tak dovoluje nejen vyjádřit ducha čistého flamenca, ale taky k němu hledat úplně nové cesty a perspektivy.

Flamencem obklopen od malička

Narodil se v roce 1976 ve španělské Cartageně v rodině s obrovskou flamencovou tradicí. Jeho dědečkem je Antonio Piñana, patriarcha takzvaných „cantes mineros“ – tradičních songů z Cartageny. A i jeho otec, taky Antonio Piñana, je světoznámým kytaristou. Není proto divu, že i Carlos skončil u flamenca, když ho od dětství doma neustále slýchal. Jeho prvním učitelem navíc byl právě jeho otec. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V roce 1990 se začal učit na klasickou kytaru na Hudební konzervatoři v Cartageně. Tam se rozhodl, že se jeho životem stane flamenco.

Od mládí sbíral nejrůznější ocenění. Může se tak pyšnit první cenou na mezinárodním festivalu Cantes Mineros z roku 1996, národní cenou na Festivalu Flamenca v Cordobě o dva roky později, nebo cenou na festivalu pro mladé představitele flamenca.

Pocta plamencovému dědečkovi

V roce 1996 vydal sólovou desku El Cuidado de Una Esenci, kterou věnoval svému dědečkovi, o tři roky později mu vyšla deska s názvem Cal-libiri, v roce 2001 Polosando, v roce 2003 Mundos Flamencos a pak Manos Libres v roce 2011. Vydal i knihu s názvem Mi Sonanta.

Carlos Pińana.
Carlos Pińana. | Foto: Aktuálně.cz

Vystupoval snad ve všech velkých městech – v New Yorku, Paříži, Londýně, Frankfurtu, Mnichově, Hannoveru, Stockholmu, Tokyu, Mexiku, Casablance, Lisabonu nebo Moskvě. Spolupracoval na hudebních projektech s takovými jmény jako je Tibeťan Yungchen Lhamo, Egypťan Fathy Salama, Španělé Estrella Morente, Juan Manuel Cañizares a Charles Benavent nebo Američan Miles Jay.

Vystupoval s marockým orchestrem Andalusi de Fez, polským Lublinským Filahormonickým orchestrem nebo Beethovenovým Akademickým Filharmonickým orchestrem.

V současné době vyučuje na Hudební konzervatoři v Murcii a je ředitelem Umělecké školy flamenca a koordinátor Mezinárodní soutěže flamencové kytary. V Krumlově vystoupí ve čtvrtek 15. srpna, vstupenky stojí od 195 do 490 korun.

Čtěte také
Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

Krásné město a skvělá hudba? Festival v Českém Krumlově

 

Právě se děje

Další zprávy