Po atomové válce hrdinka opouští kryt. Trailer představuje seriál podle hry Fallout

Po atomové válce hrdinka opouští kryt. Trailer představuje seriál podle hry Fallout
Na snímku je voják z uskupení Brotherhood of Steel a Aaron Moten jako Maximus.
Ella Purnell ztvární hrdinku Lucy.
Rekruti z Brotherhood of Steel.
Walton Goggins jako The Ghoul.
Foto: Amazon Prime Video
Kultura Kultura
Aktualizováno 3. 12. 2023 11:50
Videotéka Amazon Prime Video zveřejnila první trailer z postapokalyptického televizního seriálu Fallout, který vzniká na motivy stejnojmenné série počítačových her. Vyvíjí ho manželé Lisa Joy a Jonathan Nolan, tvůrci populárního sci-fi Westworld. Premiéru bude mít 12. dubna 2024.

Jak píše časopis Vanity Fair, také seriál se odehrává poté, co vypukla jaderná válka mezi USA a Čínou. Stalo se tak v roce 2077, kdy byl sice svět plný robotů a létajících aut, zároveň ale trpěl nostalgií po 40. nebo 50. letech minulého století a vše od oděvů po design vozů tento styl reflektovalo. Proto v traileru zní skladba I Don’t Want to See Tomorrow od jazzového klavíristy a zpěváka Nata Kinga Colea, natočená roku 1964.

Právě osobité retrofuturistické prostředí s lehkou příměsí art deca přispělo k popularitě her z žánru RPG neboli role-playing games, které vyvinulo studio Interplay. První vyšla v roce 1997 a odehrávala se téměř století po jaderné válce.

Seriál Fallout bude na platformě Amazon Prime Video k vidění od 12. dubna 2024. | Video: Amazon Prime Video

Hrdina náleží k několikáté generaci, jež kvůli radiaci žije v podzemních krytech. Nutnost opravit čip na recyklaci vody jej vyžene z jeho kalifornského krytu číslo 13 do prostředí, kde přichází do styku s nejrůznějšími frakcemi, od obyvatel města Junktown přes nebezpečné mutanty po militantní uskupení Brotherhood of Steel, jehož příslušníci nosí brnění a snaží se v pustině zavést řád a pořádek. Celou dobu protagonistovi pomáhá příruční počítač se zeleným displejem Pip-Boy připevněný na zápěstí.

Díky úspěchu původní hry, které se celosvětově prodalo přes 600 tisíc kopií, hned další rok následovalo pokračování. Zatím poslední díl herní série nazvaný Fallout 76 se objevil před pěti lety a měl spíše negativní ohlasy.

Nyní chce atraktivity tohoto univerza využít televizní seriál. Ten se podle časopisu Vanity Fair bude odehrávat v Los Angeles 219 let po jaderné válce. Hrdinka Lucy, kterou ztvární Ella Purnell, známá ze seriálu Yellowjackets, strávila celý život v podzemním krytu. Když jej musí opustit a vydat se na záchrannou misi, zjistí, že svět nahoře je plný nebezpečných mutantů a banditů, kteří se chovají hůř než pistolníci z Divokého západu, uvádí server Variety.com.

Ella Purnell jako Lucy.
Ella Purnell jako Lucy. | Foto: Amazon Prime Video

"Hry vyprávěly o rozdělení společnosti, o lidech, kteří něco vlastní, a těch, kdo nemají nic. Tento problém se v naší zemi i po světě bohužel jen prohlubuje," řekl americkému časopisu britský autor seriálu Jonathan Nolan, což je bratr známějšího režiséra Christophera Nolana.

Podle tvůrce se v příběhu do podzemních krytů dostali jen ti bohatí. Když je tedy idealistka Lucy nucena vylézt z dosavadního bezpečí na povrch, otevírá to prostor pro společenskou satiru i komentáře k současnosti, trochu jako v jiném nedávném postapokalyptickém seriálu podle videohry The Last of Us od HBO.

"Snažíme se nerozdělovat postavy na jenom dobré nebo špatné. Ať už byl někdo zlý, nebo dobrý, tak tenhle svět stejně zničili. My se pohybujeme spíše v šedé zóně," shrnuje Nolan, jenž režíroval první tři epizody Falloutu. Projekt vznikal od roku 2020, kdy Amazon na adaptaci získal práva a oslovil právě Nolana, doplňuje server The Hollywood Reporter.

Seriál hodlá pracovat mimo jiné s výrazným estetickým prvkem videoher Vault Boyem, což je maskot korporace zvané Vault-Tec, vždy znázorněný jako usměvavý a optimistický chlapec s palcem povzbudivě zdviženým nahoru. Představuje ironický kontrast k tomu, v jak ponurých podmínkách jsou postavy nuceny živořit.

Přenést tuto náladu na obrazovky má pomoct Todd Howard, režisér třetího a čtvrtého dílu hry z let 2008 a 2015, který je zároveň výkonným producentem televizního seriálu. "Nechtěl jsem se vracet k některému z příběhů, které už odvyprávěly hry. Chtěl jsem, abychom vymysleli nové, původní dobrodružství ze světa Falloutu," zdůrazňuje.

Herní společnost Bethesda Softworks, která na značku vlastní práva, slibuje, že seriál zůstane věrný reáliím a jeho scénář zapadne do již existujícího světa. K novým postavám mají patřit nováček Maximus, jenž vyrostl mezi členy Brotherhood of Steel a chce se stát vojákem. Ztvární ho Aaron Moten.

Jednoho ze správců podzemního krytu 33, pomyslného šerifa a Lucyina otce, pak ztvární Kyle MacLachlan, známý jako Dale Cooper ze seriálu Twin Peaks

V prvním traileru se kromě psa nebo zmutovaného medvěda objevuje jednooký kyklop, kterého hraje Chris Parnell známý ze zábavního pořadu Saturday Night Live. Walton Goggins z filmů Osm hrozných nebo Nespoutaný Django pak zpodobní zdánlivého lovce lidí zvaného Ghoul. Charakteristické pro něj bude, že mu chybí nos a skrývá svou minulost, uzavírá server The Hollywood Reporter.

 

Právě se děje

Další zprávy