Duna 2 je zatím nejvýdělečnějším filmem roku, už překonala první díl

18. 3. 2024 14:00
Duna 2 je zatím nejvýdělečnějším filmem roku, už překonala první díl

Pouhé tři týdny v kinech stačily výpravnému sci-fi filmu Duna: Část druhá, aby překonal komerční výsledek svého předchůdce z roku 2021. Po uplynulém víkendu snímek režiséra Denise Villeneuva celosvětově utržil 494,7 milionu dolarů, v přepočtu asi 11,4 miliardy korun, a ještě během pondělka zdolá hranici 500 milionů. Napsal to server Variety.com. Podle něj je číslo víc než symbolické. Po pandemii koronaviru se nad 500 milionů dolarů dostalo jen minimum filmů.

Duna: Část druhá je zatím komerčně nejúspěšnějším filmem roku 2024. Kromě USA a Kanady se jí nejvíc daří v Číně, Velké Británii a Německu. Snímek výrazně těží z projekcí v takzvaných prémiových formátech v čele s velkorozměrovými kiny IMAX. V nich už utržil přes 100 milionů dolarů, tedy takřka pětinu všeho, co má dosud na kontě.

Rozpočet Duny 2 se pohyboval okolo 190 milionů dolarů, na dalších zhruba 100 milionů vyšel marketing. Celkově tak film stál asi 290 milionů dolarů, v přepočtu 6,7 miliardy korun. Jeho úspěch v kinech ukazuje, že investice byla opodstatněná, shrnuje Variety.com.

První díl celosvětově utržil 433 milionů dolarů, měl však premiéru na vrcholu pandemie, kdy byla kina ve většině zemí světa zavřená v důsledku koronavirové epidemie. Studio tehdy snímek poslalo do biografů a zároveň ho zveřejnilo ve videotéce HBO Max.

 

Právě se děje

Další zprávy