Ruský soud odsoudil režiséra Vyrypajeva, který napsal hru pro pražské Národní divadlo

ČTK ČTK
15. 12. 2023 13:24
Ruský soud odsoudil režiséra Vyrypajeva, který napsal hru pro pražské Národní divadlo

Osmiletý trest vězení za údajné šíření falešných zpráv o ruských ozbrojených silách uložil moskevský soud režisérovi Ivanovi Vyrypajevovi. Stalo se tak v jeho nepřítomnosti, neboť umělec, jenž kritizuje ruskou invazi na Ukrajinu, žije v Polsku. O případu informuje ruská služba BBC. Vyrypajev je znám také v Česku, nedávno pro pražské Národní divadlo napsal hru Cherry Man.

Důvodem k trestnímu stíhání byly autorovy rozhovory s médii a příspěvky na jeho internetových stránkách, doplňuje server Meduza. Podle obžaloby materiály obsahují lži o ruské armádě. Moskva těmito slovy označuje jakékoliv informace či názory, které neodpovídají oficiálnímu režimnímu popisu invaze na Ukrajinu. Prokuratura pro Vyrypajeva žádala deset let za mřížemi. Jeho právník argumentoval tím, že umělec čerpal informace z otevřených zdrojů.

Devětačtyřicetiletý dramatik a režisér Vyrypajev už několik let žije ve Varšavě. Už před časem získal polské občanství a toho ruského se vzdal. Režisér ostře kritizuje ruskou invazi na Ukrajinu. Po jejím začátku se obrátil na ruská divadla, která uváděla jeho hry, s žádostí, aby autorské odměny za inscenace jeho děl převedla na fondy pomáhající ukrajinským uprchlíkům.

 

Právě se děje

Další zprávy