Národní divadlo zrušilo téměř 700 představení, letos čeká ztrátu čtvrt miliardy

ČTK ČTK
7. 2. 2021 12:41
Národní divadlo v Praze loni odehrálo 519 představení, 684 jich muselo zrušit a stovku přesunout. Stornovalo přes 118 tisíc vstupenek za více než 76 milionů korun. V důsledku chybějících tržeb především za neuskutečněná představení první česká scéna v letošním finančním plánu uvažuje se ztrátou 250 milionů korun.
Historická budova Národního divadla v Praze.
Historická budova Národního divadla v Praze. | Foto: Shutterstock

Divadlo muselo jako všichni v oboru loni na jaře přestat hrát pro veřejnost kvůli vládním opatřením. Od svého založení v roce 1881 to byl nejdelší časový úsek bez kontinuálního uvádění repertoáru, říká mluvčí scény Tomáš Staněk.

Z rozpočtu, který pro rok 2020 činil téměř 1,29 miliardy korun, chybělo v důsledku pandemie na výnosech skoro 231 milionů korun. Národní divadlo pro rok 2020 počítalo po znovuotevření Státní opery s výnosy 379 milionů korun. Příspěvek od zřizovatele, kterým je ministerstvo kultury, činil 904 milionů.

V běžném chodu divadlo utrží měsíčně na vstupném za představení všech souborů ve všech budovách asi 30 milionů korun. Vloni mělo nakonec vyrovnaný rozpočet 1,2 miliardy korun. Pomohlo tomu navýšení státního příspěvku o 161 milionů korun a úspory na nákladech ve výši 82,5 milionu.

Divadla jsou uzavřená i od počátku letošního roku a ekonomické ztráty se podle vedení promítnou do dalších let. Národní divadlo se domnívá, že návrat diváků bude pozvolný a na obsazenost srovnatelnou s dobou před pandemií se dostane až v sezoně 2022/2023.

Národní divadlo se v první vlně pandemie zapojilo do šití roušek, třeba Nemocnici na Homolce předalo přes 11 tisíc kusů těchto ochranných pomůcek. Herci, hudebníci i tanečníci sice neuvádějí svou produkci na jevištích, od jara ale vysílají různé varianty on-line programu. Například tanečníci zjara také streamovali krátké programy s cvičením pro zájemce.

Na jaře se uskutečnilo několik galapředstavení pro omezený počet diváků a v přímém přenosu České televize.

Divadlo uvádí také on-line vzdělávací programy. Pro školy v distanční výuce připravilo webový interaktivní projekt Volní jako ptáci. Od letošního ledna spustilo podcastový kanál.

Protože pandemie paralyzuje celou evropskou kulturu, zrušeny byly zatím všechny mezinárodní spolupráce a problematické je byť jen plánování příštích hostování zahraničních umělců.

Vedení divadla hned zpočátku pandemie ustanovilo krizový tým, zavedlo interní systém trasování a od prosince také systém pravidelného antigenního testování zaměstnanců přímo v práci. Mezi 3. prosincem a 20. lednem bylo v Národním divadle provedeno 1843 antigenních testů, z toho vyšlo 26 vzorků pozitivních. Z nich následně PCR testy jako pozitivní potvrdily deset vzorků. Národní divadlo loni zaměstnávalo 1300 lidí.

27. února se bude v Národním divadle konat koncert na podporu české kultury. V přímém přenosu stanice ČT art vystoupí tři desítky umělců různých žánrů jako Michal Prokop, Václav Neckář, Ivan Hlas, Jana Kratochvílová nebo Miroslav Žbirka. Dále se objeví skupiny Monkey Business, Mig 21, Wohnout, zpěváci Dan Bárta, Ondřej Ruml či zpěvačka Klára Vytisková.

Klasickou hudbu má reprezentovat orchestr Opery Národního divadla pod vedením Jaroslava Kyzlinka nebo houslový virtuos Pavel Šporcl. Z alternativnějších směrů do Národního divadla zamíří rapové hvězdy PSH, zpěvák 7krát3 nebo Ota Klempíř, experimentální Noisy Pots, rockeři The Atavists, skupina Poletíme?, producent taneční hudby DJ Roxtar nebo world music dechovka Lovesongs Orchestra. K podpoře kultury se připojí herci Vladimír Javorský a Anna Fialová nebo hostující divadlo La Putyka.

Večer nazvaný Národ sobě-kultura tobě má upozornit na stav, ve kterém se obor nachází bez možnosti pořádání akcí. Koncert potrvá více než tři hodiny, pořádá ho pražský hudební festival Metronome.

"Vítáme v Národním divadle umělce všech žánrů, aby společně potěšili diváky České televize a ukázali naději, že se česká kultura díky své síle a kvalitě vrátí před diváky v nejlepší formě," avizoval ředitel Národního divadla Jan Burian.

 

Právě se děje

Další zprávy