Městská divadla pražská uvedou Vojnu a mír nebo hru podle reportáží Saši Uhlové

ČTK ČTK
13. 8. 2020 16:16
Na scénách Městských divadel pražských se v září uskuteční sedm premiér. Kvůli epidemii koronaviru byly některé, původně plánované na jaro, přesunuty na podzim.
Snímek ze zkoušky Vojny a míru v Divadle ABC.
Snímek ze zkoušky Vojny a míru v Divadle ABC. | Foto: Patrik Borecký

Divadlo ABC sezonu zahájí 4. září inscenací Vojny a mír. Vypráví o generaci, jejíž vztahy a životy se s postupem Napoleonovy armády osudově proměňovaly. Hru podle románové epopeje Lva Nikolajeviče Tolstého připravuje režisér a umělecký šéf Městských divadel pražských Michal Dočekal s herci Viktorem Dvořákem, Kateřinou Marií Fialovou nebo Tomášem Havlínkem v hlavních rolích.

"Po dlouhých 45 letech se tak na pražská jeviště vrátí jeden z nejsilnějších příběhů světové literatury o veliké lásce, přátelství a hledání ideálů a jejich ztrátě," avizuje dramaturgyně Jana Slouková.

V ABC bude 19. září následovat nová původní hra Martina Vačkáře a Ondřeje Havelky Zítra swing bude zníti všude, inspirovaná vzpomínkami Karla Vacka a Lubomíra Dorůžky.

Divadlo Rokoko uvede 5. září premiéru temné psychologické love story Posedlost, jejíž scénář napsal filmař Luchino Visconti na motivy románu Pošťák zvoní vždycky dvakrát od Jamese M. Caina.

"Cain stál u zrodu žánru drsných milostných příběhů. Viscontiho scénář, z něhož jsme vycházeli v naší inscenaci Posedlosti, téma posunuje do osobitého zobrazení zklamané a zbídačené společnosti, determinované beznadějně pudovým a duchovně rozvráceným ovzduším. Tak jako Viscontiho nás zajímají nikoli vítězové, ale poražení, krajní situace odhalující pravdu o člověku a pohled, který jde dál za realitu," uvádí dramaturgyně a autorka divadelní adaptace Simona Petrů. Příběh o spalující vášni a nenávisti režíruje Jakub Šmíd.

Temná zákoutí lidské duše vystřídají 12. září Kanibalky 2: Soumrak starců, druhý díl černé satiry současné společenské a politické reality autora a režiséra Davida Drábka.

Snímek ze zkoušky Hrdinů kapitalistické práce.
Snímek ze zkoušky Hrdinů kapitalistické práce. | Foto: Alena Hrbková

Sezonu v Divadle Komedie otevřou 14. září Hrdinové kapitalistické práce na motivy stejnojmenné reportážní knihy Saši Uhlové. Inscenace režiséra Michala Háby přiblíží podmínky nejhůře placených zaměstnání v Česku.

Novou inscenaci uvede 23. září i rezidenční soubor Divadla Komedie - Lenka Vagnerova & Company. Komponovaný večer čtyř nových choreografií se jmenuje Krajinou slz.

 

Právě se děje

Další zprávy