Ruský soud propustil režiséra Serebrennikova z domácího vězení, obvinění ho nezbavil

ČTK Reuters Kultura ČTK, AFP, Reuters, Kultura
8. 4. 2019 15:05
Moskevský soud dnes zrušil domácí vězení renomovanému divadelnímu a filmovému režisérovi Kirillu Serebrennikovi. Zprávu ruské státní tiskové agentury TASS potvrdil umělcův právník.
Kirill Serebrennikov je na předloňském snímku před moskevským soudem.
Kirill Serebrennikov je na předloňském snímku před moskevským soudem. | Foto: Reuters

Devětačtyřicetiletý kritik korupce, byrokracie i srůstání ruského státu s pravoslavnou církví čelí nařčení, že se svými spolupracovníky zpronevěřil státní peníze. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.

Kirill Serebrennikov, který je od roku 2012 ředitelem avantgardního Gogolova centra v Moskvě, obvinění popírá a tvrdí, že se jedná o politický proces a další omezení uměleckých svobod v Rusku.

Od srpna 2017 byl režisér v domácím vězení a byt mohl opouštět výjimečně, povolení dostával například na návštěvu tělocvičny. Zmeškal však premiéry dvou svých divadelních produkcí, stejně jako vloni nemohl navštívit festival ve francouzském Cannes, kde byl uveden jeho celovečerní film Léto.

Své poslední dílo, inscenaci Verdiho opery Nabucco v německém Hamburku, Serebrennikov režíroval na dálku - natočil své pokyny i poznámky a přes právníka je propašoval ven na disku USB.

Nyní bude Serebrennikov schopen relativně normálně pracovat a scházet se s lidmi. Dle nařízení soudu pouze nesmí opustit Moskvu, upozorňuje agentura AFP. "Může opustit svůj byt, může pracovat, jen nesmí za hranice města," potvrzuje režisérův právník Dmitrij Charitonov. "Nikdo ho nebude omezovat v komunikaci s druhými," dodává.

"Teď budu slavit, ale brzy se vrátím k práci. Psychicky to není snadné, ale musím toho spoustu udělat," vzkázal režisér agentuře Interfax. "Rád bych poděkoval všem, kteří mě povzbuzovali, ať vydržím. Ale zdůrazňuji, že to ještě nekončí. Naši nevinu prokážeme u soudu," dodal.

Moskevský soud dnes z domácího vězení propustil také Sofju Apfelbaumovou a Jurije Itina, kteří jsou obviněni spolu se Serebrennikovem. Čtvrtý zadržený, Alexej Malobrodskij, byl z domácího vězení propuštěn již vloni v květnu.

Kirill Serebrennikov je ruskými úřady podezírán, že svým divadelním projektem Platforma, který měl sloužit k popularizaci moderního umění a jejž zadotovalo ruské ministerstvo kultury, prý zakryl činnost zločinecké skupiny. Ta podle obžaloby zpronevěřila 133 milionů rublů, v přepočtu skoro 47 milionů korun.

Podle vyšetřovatelů Serebrennikov a jeho spolupracovníci vykazovali neexistující náklady a nezákonně se obohatili. Serebrennikov a další obvinění vinu popírají a nařčení označují za absurdní. Peníze prý byly řádně vynaloženy i vyúčtovány. "Nejsem a nepovažuji se za vinného," pravil Serebrennikov vloni v listopadu u moskevského soudu.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Serebrennikovův případ nemá nic společného s politickým tlakem ani cenzurou. Fakt, že Serebrennikov mohl dostávat dotace, potvrzuje, že ho nikdo neomezoval, prohlásil Putin.

Jeho mluvčí Dmitrij Peskov se k dnešnímu propuštění Serebrennikova nechtěl vyjádřit.

Foto: Reuters

Serebrennikovovo zatčení vyvolalo na ruské umělecké scéně a také v zahraničí neobvykle hlasitou vlnu odporu, režisérovo stíhání odsoudili mnozí jeho zahraniční kolegové včetně třeba hollywoodské herečky Cate Blanchettové nebo polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Celosvětová solidarita se Serebrennikovem v tomto ohledu připomíná někdejší kauzu punkerek ze skupiny Pussy Riot.

Serebrennikovova tvorba je ve světě sledovaná, jeho filmy se promítaly na festivalech v Cannes i Benátkách. Umělec se v minulosti kriticky vyjádřil k rostoucí cenzuře v Rusku a prohlásil, že "vše se vrací k nejžalostnější sovětské praxi".

Minulý měsíc Serebrennikov na prestižních ruských cenách Nika získal sošku za režii filmu Léto, který stříhal již v domácím vězení. Snímek inspirovaný příběhem ruského rockera z 80. let minulého století Viktora Coje vloni do českých kin uvedla distribuční společnost Aerofilms.

Přesto ani v Rusku na Serebrennikovovu tvorbu nepanoval jednoznačný názor. Jeho jmenování ředitelem Gogolova centra v Moskvě roku 2012 někteří kritizovali kvůli tomu, že Serebrennikov ve svých inscenacích využívá nahotu či vulgarity. Zejména jeho moderní adaptace klasických ruských děl proto budily rozruch.

 

Právě se děje

Další zprávy