Jak se žije s válkou. V Praze bude hostovat kyjevský divadelní soubor

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 6. 2022 21:02
Městská divadla pražská uvedou českou premiéru inscenace, kterou připravil Left Bank Theatre z ukrajinského Kyjeva. Půjde o první zdejší hostování ukrajinského divadla od začátku ruské invaze.
Inscenaci Na špatné cestě režírovala Tamara Trunovová.
Inscenaci Na špatné cestě režírovala Tamara Trunovová. | Foto: Městská divadla pražská

Inscenace bude uvedena v Divadle Komedie 20. června. Jedná se o hru Natalije Vorožbytové nazvanou Na špatné cestě, která se stala i předlohou stejnojmenného předloňského filmu. Představení v ukrajinštině bude mít české titulky.

Na špatné cestě vzniklo jako reakce na události z roku 2014. Tehdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym a proruští separatisté podporovaní Moskvou začali válčit s Kyjevem o východ země.

Každá ze šesti povídek v dramatu zkoumá jeden z aspektů tehdejší agrese, vztahy mezi ženami a muži narušené válkou, nebo rány, které se nikdy nezacelí. Ukazuje, že konflikt na východě Ukrajiny nejsou jen výbuchy, ostřelování a seznamy mrtvých, ale že na druhé straně fronty dál žijí lidé, jež svedly dohromady rozbité cesty Donbasu, uvádějí pořadatelé.

Mladá žena se vydává dokumentovat konflikt, v šedé zóně pohraničí se však stává rukojmím obou stran. Žije někde uprostřed, kde neexistuje dobro a zlo, kde si oběť a kat vyměňují role a láska se stává pomíjivou i neuchopitelnou. Hra měla světovou premiéru roku 2017 v londýnském Royal Court Theatre.

Její autorkou je dramatička, scenáristka a režisérka Natalija Vorožbytová, jež podle vlastního scénáře také natočila stejnojmenný film. Ten se za Ukrajinu ucházel o Oscara a uvedla ho Česká televize. Momentálně je s českými titulky v nabídce videotéky HBO Max.

Vorožbytová byla před sedmi lety hostem putovního literárního festivalu Měsíc autorského čtení. Absolventka moskevského Literární institutu Maxima Gorkého na sebe upozornila hrou Obilnice o Rusy vyvolaném hladomoru na Ukrajině z let 1932 a 1933, který její dědeček přežil jako jediný z 11 dětí.

Později zaujala dokumentárním dramatem Deníky Majdanu, jež vznikalo v průběhu revoluce na přelomu let 2013 a 2014. Výsledkem byl záznam autentických výpovědí studentů, demonstrantů, přímých účastníků a svědků událostí na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Kromě toho Vorožbytová napsala scénář ruského televizního seriálu Škola o životě deváťáků jedné základní školy v Moskvě nebo hry Život obyčejných, Co chceš, ukrajinský Bože? a Děvčátko se sirkami.

Po vypuknutí války na východě Ukrajiny trávila hodně času na frontové linii, mluvila například s účastníky 252 dnů trvající bitvy o doněcké letiště. O ní později napsala scénář filmu Kyborgové. Jeho pražská projekce skončila potleskem vestoje.

Inscenaci, kterou 20. června uvidí Pražané, režírovala Tamara Trunovová, účinkují v ní Kateryna Kachanová, Oksana Ždanovová, Anastasija Pustovitová, Kateryna Savenkovová nebo Světlana Štanková. Záznam lze najít ve videotéce Dramox.

Trailer z inscenace Na špatné cestě, kterou 20. června uvede pražské Divadlo Komedie. | Video: Left Bank Theatre
 

Právě se děje

Další zprávy