Ceny Divadelních novin získali Pechlát nebo Kubátová. Inscenací roku je Vykouření

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 11. 2023 20:26
Inscenace Vykouření, kterou připravila brněnská Husa na provázku, tuto středu získala Cenu Divadelních novin v činoherní kategorii. Porotci tak ocenili projekt, jenž připomněl poprask kolem dvou děl režiséra Olivera Frljiče. Ty v roce 2018 pobouřily kardinála Dominika Duku a skupinu označující se jako Slušní lidé, jež v Brně vtrhla na jeviště a protestovala.
Nejlepší mužský herecký výkon podal Martin Pechlát (vpravo) v roli Otty von F. v inscenaci Moskoviáda pražského Divadla X10.
Nejlepší mužský herecký výkon podal Martin Pechlát (vpravo) v roli Otty von F. v inscenaci Moskoviáda pražského Divadla X10. | Foto: Patrik Borecký

Vítěznou inscenaci v Huse na provázku vloni nastudoval režisér Jiří Havelka. V kategorii alternativní tvorby si Cenu divadelních novin odnáší Jakub Čermák se souborem Depresivní děti touží po penězích za inscenaci Trójanky. V ní hrdinky trojské války ztvárnily ukrajinské herečky, jež v Česku nalezly dočasný domov poté, co musely utéct před ruskou invazí. V kategorii hudební divadlo pak uspěli režisér David Radok a skladatel Marko Ivanović s inscenací Salome z brněnského Národního divadla.

Ceny Divadelních novin byly předány na pražské adrese Za Poříčskou bránou 7 přímo ve scénografii inscenace Climax, kterou uvádí spolek zvaný Pomezí. Ten se zaměřuje na takzvané imerzivní divadlo, při němž se divák volně pohybuje prostorem a vybírá si, na co zaměří pozornost.

V jednom z pater činžovního domu na pražské Florenci se herci Kryštof Bartoš, Jindřiška Dudziaková či Jakub Jelínek stejně jako v projektu Climax "převtělili v návštěvníky nočního klubu, procházeli mezi hosty a po vzoru drogových dealerů jim distribuovali pytlíčky se jmény laureátů", uvedl Josef Herman, šéfredaktor Divadelních novin.

Jejich redakce letos uskupení Pomezí udělila zvláštní cenu, a to za "dlouhodobé ohledávání možností imerzivního divadla" a právě zdařilý projekt Climax.

Divadelní noviny hodnotily počiny uvedené od loňského září do letošního srpna. Laureátkou kategorie taneční a pohybové divadlo se stala cirkusová akrobatka Eliška Brtnická za inscenaci Thin Skin, jež byla součástí Pražského quadriennale. Diváci ji mohli vidět v Centru současného umění Dox.

V kategorii loutkové a výtvarné divadlo uspěli Šimon Spišák a Jakub Vašíček za režii inscenace nazvané Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník. Premiéru měla letos v královéhradeckém Divadle Drak a Bratislavském bábkovém divadle, hraje se v češtině a slovenštině.

Jako nejlepší publikační počin v oblasti divadla porota vyzdvihla knihu Alexandra Gregara nazvanou Tekuté Písky, která je věnovaná šesti dekádám festivalu Šrámkův Písek. Konkrétně se zaměřuje na ročníky 1957 až 2021 a obsahuje mimo jiné jeden z posledních textů předloni zesnulého teatrologa Jana Císaře.

Nejlepší ženský herecký výkon podala Anežka Kubátová jako Daňa Horáková v inscenaci O Pavlovi, kterou uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí. Z mužů porota vyznamenala Martina Pechláta za roli Otty von F. v inscenaci Moskoviáda pražského Divadla X10.

Ceny Divadelních novin rozdala na základě hlasování kritiků a publicistů porota jmenovaná šéfredaktorem Josefem Hermanem. V prvním korespondenčním kole hlasovalo 35 odborníků, ve druhém kole se rozpravy o nominovaných zúčastnilo 19 hodnotitelů. Ceny Divadelních novin patří k nejprestižnějším v žánru vedle Cen divadelní kritiky, dříve známých jako Ceny Alfréda Radoka.

 

Právě se děje

Další zprávy