Polívkovo divadlo a kino Scala v Brně musí opustit svou budovu, není bezpečná

ČTK ČTK
16. 8. 2023 15:45
Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. Statici našli další závady a sály nelze bezpečně využívat, oznámilo vedení města. Dosud provozovatelé počítali s tím, že se na podzim alespoň dočasně vrátí. Polívkovo divadlo nakonec získá azyl v Dělnickém domě v Židenicích, od jara by mělo hrát v Sále Břetislava Bakaly v centru města.
Univerzitní kino Scala využilo pandemickou uzávěru k rekonstrukci. Diváci se dočkali pohodlnějších sedaček. Do sálu už se ale zřejmě nevrátí.
Univerzitní kino Scala využilo pandemickou uzávěru k rekonstrukci. Diváci se dočkali pohodlnějších sedaček. Do sálu už se ale zřejmě nevrátí. | Foto: ČTK

Objekt mezi Moravským a Jakubským náměstím vlastní město Brno. Divadlo je soukromé, v roli principála působí známý herec Boleslav Polívka. Za provozem kina Scala umístěného pod divadelním sálem pak stojí Masarykova univerzita.

Statici před časem upozornili na závady v konstrukci zastřešení. Letní stavebně-technický průzkum nyní ukázal, že problémy jsou i na nosných sloupech v úrovni stropu nad kinem.

"Že se mohou objevit další nečekané problémy, se nedalo vyloučit. Zvlášť když bylo koncem července nutné zajistit nosné konstrukce budovy kovovými výztuhami. Kvůli tomuto zdržení jsme pak prodlužovali termín dokončení první etapy stavebně-technického průzkumu do závěru září," uvedla primátorka Markéta Vaňková z ODS. Nyní je zřejmé, že na podzim se nebude v divadle hrát ani v kině promítat.

První fáze průzkumu skončí v dohodnutém termínu, tedy v září. "Poté bude nutné prostory bezpečně vyklidit. Neprodleně tedy vyvoláme jednání se zástupci Divadla Bolka Polívky a Univerzitního kina Scala, abychom společně naplánovali potřebné kroky a termíny. Druhá fáze průzkumu pak začne zkraje příštího roku až poté, co bude objekt vystěhován," doplňuje náměstkyně primátorky Karin Podivinská z hnutí ANO, která má v gesci správu majetku.

Polívkovo divadlo by od září přinejmenším do konce listopadu mělo hrát v Dělnickém domě v Židenicích. "Dočasného útočiště si divadlo velmi váží a přijímá jej s velkou vděčností a pokorou. Oceňuji i flexibilitu, se kterou Židenice naše požadavky řeší," komentoval středeční rozhodnutí radnice Polívka.

"Židenice se na hostování Divadla Bolka Polívky těší a jsem rád, že jeho divadelní program obohatí kulturní nabídku v naší městské části," doplňuje starosta Petr Kunc z hnutí Hlas pro Židenice.

Sál Dělnického domu má při divadelní úpravě kapacitu asi 350 míst včetně galerie, tedy srovnatelnou jako dosavadní Divadlo Bolka Polívky.

Město Brno mezitím pokračuje v úpravách Sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě na Žerotínově náměstí, kde by divadlo mělo zakotvit příští rok na jaře. Magistrát připravuje zakázku na stavební práce a dodávku divadelních technologií. Souběžně se hledají náhradní prostory pro Scalu. Někteří zástupci kulturní scény nicméně upozorňují, že Sál Břetislava Bakaly by se hodil spíše pro biograf než pro divadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy