Letní Letnou odstartují akrobaté a akvabely. Oživí novou vodní nádrž v parku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 8. 2023 10:00
Na jubilejním 20. ročníku festivalu nového cirkusu Letní Letná, který začne tuto středu v Praze, se představí umělci z 15 zemí. Zahraniční program tvoří inscenace světoznámých souborů, jež sem přijely už dříve. Hned první den má premiéru novinka nazvaná Loop. Na téma stereotypů, opakování a smyček ji připravilo několik performerů z české Losers Cirque Company.
Snímek ze zkoušky inscenace Pocta novému cirkusu.
Snímek ze zkoušky inscenace Pocta novému cirkusu. | Foto: ČTK

Tentýž večer je na programu Pocta novému cirkusu. Koná se u nové vodní nádrže v Letenských sadech nedaleko Hanavského pavilonu, účinkuje v ní pět desítek akrobatů a akvabel. Přístupná má být zdarma. Diváky zavede "pod i nad vodní hladinu i vysoko k nebesům", slibují pořadatelé.

Show, kterou bude možné vidět pouze ve středu 16. a čtvrtek 17. srpna, vychází z projektu Aquanauts od Pompeho Hedengrena. Původní švédská verze propojila synchronizované plavání se současným cirkusem. Na Letné k tomu přibude vzdušná a vodní akrobacie. V režii Jasperse Nikolajeffa účinkují akrobaté z českého Cirku La Putyka, Losers Cirque Company a AirGym Art Company s akvabelami z pražského sportovního klubu Neptun a artisty ze švédského Cirkusu Cirkör. Už několik dnů zkoušejí na místě.

"Máme kulaté narozeniny a chceme vzdát poctu novému cirkusu, žánru či disciplíně, která je už po dvacet let součástí našeho života na Letné. Proto jsme spojili síly českých a švédských umělců, aby vzniklo něco jedinečného, něco, co na české novocirkusové scéně zatím nebylo," vysvětluje Jiří Turek, ředitel a zakladatel festivalu.

Jeho letošní program zahrnuje performance více zahraničních účastníků. Velšská cirkusová stálice NoFit State o sobě dá vědět s divokou inscenací Sabotage. Sourozenecké duo z francouzsko-belgického souboru Collectif Malunés ve spolupráci s ansámblem Movedbymatter předvede v projektu Bitbybit bratrovražednou show, ve které jsou si protagonisté nejlepšími přáteli i soupeři, zavěšeni na zubech a spojeni lanem jako pupeční šňůrou. Experimentu s nebezpečnou cirkusovou technikou dle tvůrců předcházel rok trvající umělecký výzkum a fyzický trénink.

Francouzský Cirque Aïtal pod názvem A ciel ouvert spojí tradiční cirkus s poezií, hudbou a klaunskými čísly, to vše pod provizorním přístřeškem. A kanadský Cirque Alfonse v komicky živé inscenaci Animal obrátí život na jedné farmě vzhůru nohama.

Čeští Losers Cirque Company kromě novinky Loop představí koláž Nespoutaní nebo čistě žensky obsazenou novocirkusovou show nazvanou Žena, růže, píseň, kost.

Premiéru bude mít na Letní Letné také inscenace Crossing spojující čtyři performerky, jež na scéně působí převážně jako sólové umělkyně. Eliška Brtnická se spojila s Italkou Eleonorou Dall'Asta, Finkou Ilonou Jäntti a Aki Yoshidou z Japonska. Poskytnou pohled na akrobatické nářadí jako na výtvarný objekt, avizují pořadatelé. Eliška Brtnická bude kromě toho konfrontovat diváky se strachem ve své performanci Hang Out.

Mezinárodní soubor studentů cirkusových a divadelních akademií Feel the Universe Circus Company zkombinuje tři akrobatické disciplíny pod názvem Triptych of Existence. Širokou škálu cirkusových a žonglérských disciplín chce pojmout Galashow, která bude 21. srpna na Letní Letné vrcholem takzvaného žonglérského dne.

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla, jenž potrvá do 3. září, se soustředí na to nejlepší z české i zahraniční tvorby. Kromě večerních představení také letos slibuje doprovodný program od workshopů přes výtvarné či cirkusové dílny až po koncerty. Jedním z cílů je zpřístupnit žánr divákům všech věkových kategorií, proto ani letos nechybí projekty pro děti. Z velké části budou zdarma. A vyplní celý den.

"Festival Letní Letná se poprvé konal v roce 2004 a během 19 let se stal nedílnou součástí nejen české, ale i evropské kulturní mapy. V prvním roce navštívilo 60 představení a koncertů 6300 diváků, 20. ročník přivítá návštěvníka s číslem 600 tisíc," uvedl již dříve ředitel Jiří Turek.

Video: Pozvánka na zahájení Letní Letné

Na zahájení Letní Letné se čeští a švédští akrobaté představí s akvabelami u nové vodní nádrže v pražských Letenských sadech. Foto: ČTK | Video: Letní Letná
 

Právě se děje

Další zprávy