Existuje od dob Molièra. Na festival do Plzně přijede nejstarší francouzské divadlo

ČTK ČTK
27. 6. 2024 10:23
Letošní ročník plzeňského mezinárodního festivalu Divadlo zahájí 11. a 12. září nejstarší a nejprestižnější francouzský soubor Comédie-Française. Uvede svou nejnovější inscenaci nazvanou Hekuba, ne Hekuba v režii respektovaného portugalského dramatika a režiséra Tiaga Rodriguese, který je jinak ředitelem Avignonského festivalu.
Inscenaci Hekuba, ne Hekuba teprve čeká světová premiéra. Fotografie pochází ze zkoušek.
Inscenaci Hekuba, ne Hekuba teprve čeká světová premiéra. Fotografie pochází ze zkoušek. | Foto: Jean-Louis Fernandez

Soubor, jehož historie začala už v dobách Molièra, hru celosvětově poprvé představí v klasické divadelní budově, konkrétně v plzeňském Velkém divadlu. Do té doby ji bude hrát jen v plenéru, zdůrazňují pořadatelé.

Inscenace v jedné rovině vypráví příběh ze starořecké mytologie o Hekubě, vdově po posledním trojském králi Priamovi. Ta při pádu Tróji přišla o manžela, trůn i děti. Zároveň s touto linkou se však na jevišti odvíjí také příběh herečky, jež v současnosti ztvárňuje Hekubu ve stejnojmenné tragédii od starořeckého dramatika Eurípida. Do zkoušek inscenace zasahuje soudní vyšetřování, v němž herečka usiluje o zadostiučinění pro svého autistického syna, který se stal obětí zneužívání.

"Půjde o divadelní událost roku. Je pro nás obrovskou poctou, že se na vzniku nejnovější inscenace Comédie-Française můžeme podílet jako koproducenti a že tento prestižní soubor přivítáme. Je to ocenění našeho jména na mezinárodní scéně, dramaturgie i schopnosti hostování zajistit," avizuje ředitel plzeňské přehlídky Jan Burian, který je jinak šéfem Národního divadla v Praze.

Podle Buriana festival o uvedení některé inscenace Tiaga Rodriguese usiloval několik let. "Díky našim dlouhodobým kontaktům s Avignonským festivalem jsme loni dostali nabídku koprodukce jeho nového počinu," vysvětluje, jak se podařilo zahrnout pařížský ansámbl do programu letošního 32. ročníku.

Sedmačtyřicetiletý portugalský dramatik a režisér během práce na předchozí inscenaci ve Švýcarsku začal sledovat v médiích případ o zneužívání autistických dětí umístěných do ochranných institucí.

Režisér inscenace Tiago Rodrigues.
Režisér inscenace Tiago Rodrigues. | Foto: Christophe Raynaud de Lage

"Obrátil jsem se na rodiče dětí a napsal o tom fiktivní příběh. Inspiroval jsem se články i širším výzkumem, jak my jako lidská společnost bránící demokratické hodnoty stále opomíjíme a jsme bezmocní tváří v tvář porušování základních práv zranitelných osob, ať už jsou autistické, znevýhodněné, nebo prostě staré. A v Euripidově Hekubě je otázka spravedlnosti s otázkou zranitelnosti úzce spojena," vysvětluje Rodrigues.

Inscenace bude mít světovou premiéru tuto neděli 30. června na Avignonském festivalu, po francouzském a evropském turné ji pak Comédie-Française bude příští rok hrát v prostoru Salle Richelieu, což je jeden ze tří jejích sálů v Paříži.

Ansámbl v roce 1680 založil s Moliérovými herci král Ludvík XIV. a těší se pověsti nejstaršího stále aktivního divadelního souboru na světě. Každou sezonu uvádí na třech pařížských scénách a turné okolo třicítky inscenací. Střídá klasický a současný repertoár. Členové souboru několikrát hostovali v Praze, poprvé roku 1936, poté v letech 1975, 1999 a 2009.

Plzeňský festival Divadlo od 11. do 19. září představí i další výjimečné zahraniční inscenace a tradičně také výběr z toho, co za uplynulou sezonu vzniklo na domácích scénách. Součástí budou open-air představení zdarma, debaty a výstavy.

Kompletní program organizátoři zveřejní v červenci. Vstupenky na obě vystoupení Comédie-Française už jsou v prodeji.

 

Právě se děje

Další zprávy