Válka v Gaze dopadá i na slavný berlínský noční klub. Někteří ho začali bojkotovat

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 8. 2024 11:00
Lidé vytvářeli návody, jak se dostat do Berghainu, a točili filmy o jeho vyhazovači. Nyní však světoznámý berlínský noční klub čelí bojkotu ze strany některých dýdžejů kvůli svému postoji k válce v Pásmu Gazy.
Do klubu Berghain se dál stojí fronty, přestože čelí výzvám k bojkotu.
Do klubu Berghain se dál stojí fronty, přestože čelí výzvám k bojkotu. | Foto: ČTK / imago stock&people

O kauze píše britský deník The Guardian. Skupina, která si říká Ravers for Palestine, poprvé vyhlásila bojkot berlínského podniku a několika dalších klubů v lednu s argumentem, že mlčení k izraelským úderům v Pásmu Gazy je činí spoluzodpovědným.

Majitelé klubu Michael Teufele a Norbert Thormann se od otevření v roce 1992 vyjadřují jen velmi málo. Kampaň však částečně nabrala na síle a několik umělců prohlásilo, že tu nebudou znovu hrát, dokud Berghain nepřehodnotí postoj.

Francouzsko-libanonský DJ Arabian Panther obvinil podnik z toho, že zrušil jeho akci, když hudebník na sociálních sítích zveřejnil propalestinské vzkazy. Z vystupování v Berghainu se stáhli interpreti jako Manuka Honey a Jyoty nebo vlivný label Pan, který vydává experimentální elektronickou hudbu.

Berghain se zatím k bojkotu nevyjádřil a na žádosti o komentář nereaguje. Akci labelu Pan nahradil a lidé tu stále stojí fronty na vstup, zdůrazňuje Guardian.

Kampaň však podtrhuje napětí v Německu způsobené izraelským vpádem do Pásma Gazy, který reagoval na útoky palestinského teroristického hnutí Hamás z loňského 7. října. Němečtí politici jsou od skončení druhé světové války zvlášť citliví na obvinění z antisemitismu, a tak Izrael povětšinou podporují, přesvědčení, že s ohledem na holokaust země nese zvláštní odpovědnost za boj proti antisemitismu.

Německý parlament už v roce 2019 označil za antisemitské propalestinské hnutí BDS žádající bojkot Izraele.

Vloni a znovu letos nařčení z antisemitismu obestírala prestižní přehlídku současného umění Documenta, která se koná vždy jednou za pět let v Kasselu. Vloni němečtí pořadatelé zrušili koncert americkému raperovi Mykki Blancovi kvůli jeho výrokům ohledně Izraele. A letos například americká hudebnice Laurie Anderson rezignovala na profesuru v německém Essenu poté, co po ní tamní univerzita chtěla vysvětlit, proč podporuje Palestince.

V současné kauze může hrát roli i fakt, že Berghain a další berlínské noční kluby bojují o to, aby byly uznány jako kulturní subjekty - berlínské techno v březnu získalo status světového dědictví UNESCO, což znamená, že podniky mají nárok na státní dotace.

Organizace Ravers for Palestine, jejíž organizátoři nezveřejnili svou identitu, tvrdí, že došlo k "zásadnímu posunu v přístupu rave kultury k Palestině". Jejich zástupce napsal: "Tomorrowland, kdysi považovaný za proizraelskou akci, byl letos mořem palestinských vlajek a kefíjí", tedy tradičních arabských šátků, které se staly symbolem Palestiny. Tomorrowland je populární festival taneční hudby v Belgii.

Skupina Ravers for Palestine vznikla vloni v říjnu otevřeným dopisem, který původně podepsalo více než 50 londýnských dýdžejů a umělců. Vyzvali v něm kolegy z oblasti elektronické hudby, aby se po útocích hnutí Hamás vyslovili proti izraelské odvetě v Pásmu Gazy.

Hnutí uvedlo, že "znovu spojuje rave kulturu s jejími kořeny v odporu prostřednictvím bojkotů, autonomních akcí, vzájemné pomoci a politického vzdělávání".

Organizace deklarovala, že bude v souvislosti s kauzou dál vyvíjet tlak. "Když budeme bojkotovat kluby, které se podílejí na izraelských koloniálních praktikách, zasáhneme přímo proti tomuto projektu normalizace a pomůžeme širšímu úsilí o ukončení genocidy a okupace," myslí si.

Skupina neoperuje jen v Berlíně. Právě členové Ravers for Palestine začátkem roku zveřejnili informaci, že zakladatel a ředitel londýnského tanečního klubu E1 Juval Hen poslední měsíce sloužil v izraelské armádě a mohl se podílet na současné operaci v Gaze. Aktivisté následně vyzvali k bojkotu klubu, což skončilo až Henovou rezignací na funkci ředitele, popisuje server Mixmag.net.

Někteří členové skupiny se také přidali k propalestinské petici zvané Dýdžejové proti apartheidu, kterou už podepsalo přes 3000 lidí.

Video: Teď je to jiné. Expert varuje před hrozbou z Íránu, úder má být "zcela zásadní" (6. 8. 2024)

Situace na Blízkém východě může eskalovat zásahem Íránu, připustil v pořadu Spotlight News analytik Břetislav Tureček. | Video: Oldřich Neumann
 

Právě se děje

Další zprávy