Applebaumová převzala mírovou cenu. A vyzvala Němce k dodávkám zbraní Kyjevu

ČTK Kultura ČTK, Kultura, DPA
před 5 hodinami
Mírovou cenu německých knihkupců v nedělní závěrečný den Frankfurtského knižního veletrhu převzala americko-polská novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová, která se zabývá moderními dějinami východní Evropy. Nová držitelka mírové ceny vyzvala k dodávkám zbraní Ukrajině a pomoci zemi, jež od roku 2022 čelí ruské invazi, píše agentura DPA.

"Abychom Rusku zabránili v šíření autokratického politického systému, musíme Ukrajině pomoci zvítězit," říká Anne Applebaumová. "Pokud existuje alespoň malá naděje, že ten současný strašlivý kult násilí v Rusku můžeme ukončit vojenským vítězstvím, stejně jako vojenské vítězství svého času ukončilo kult násilí v Německu, pak bychom toho měli zkusit docílit," vzkazuje autorka knih a esejí, v nichž už dávno varovala před agresivní protizápadní politikou ruského prezidenta Vladimira Putina.

Porota ji ocenila za to, že ve svých analýzách komunistických a postkomunistických zřízení v Sovětském svazu i Rusku "odhalila mechanismy, jimiž se autoritáři dostávají k moci a pak ji udržují".

Zároveň ale bylo jasné, že ostrá kritička současného ruského režimu bude ve Frankfurtu mluvit o aktuální situaci. "V době, kdy jsou demokratické výdobytky a hodnoty stále častěji zesměšňovány a napadány, její práce o to výrazněji přispívá k zachování demokracie a míru," zdůvodnila porota spolku německých knihkupců, který cenu uděluje.

Applebaumová podle agentury AP na nedělním ceremoniálu prohlásila, že odpovídat na současnou ruskou agresi pacifismem by ve skutečnosti byl pouhý appeasement. "Každý, kdo volá po pacifismu a chce postoupit Rusku nejen území, ale i lidi, principy a ideály, se vůbec nepoučil z historie 20. století," myslí si. Odpovědět na ruskou agresi voláním po míru by podle ní znamenalo "smířit se s vojenskou porážkou Ukrajiny, kulturní destrukcí Ukrajiny, výstavbou koncentračních táborů pro Ukrajince nebo unášením ukrajinských dětí".

Podle ní skutečným poučením z německých dějin není, že by Němci už nikdy neměli jít do války, nýbrž že mají "zvláštní odpovědnost postavit se za svobodu", zdůraznila autorka ve Frankfurtu. Podle agentury DPA její slova sice vyvolala kritiku u některých přítomných jedinců, přesto se Applebaumová dočkala potlesku.

Anne Applebaumová se narodila roku 1964 ve washingtonské židovské rodině. Studovala na Yaleově univerzitě, v Londýně nebo Oxfordu. Kariéru začínala jako zpravodajka britského týdeníku The Economist roku 1988 v Polsku, odkud informovala o pádu komunismu.

V Polsku žije s přestávkami dodnes. V roce 1992 se vdala za Radoslawa Sikorského, který je od loňského prosince polským ministrem zahraničí. Sikorski se nedělního ceremoniálu také zúčastnil.

Kromě článků do magazínů jako The Atlantic píše Applebaumová také knihy, česky z jejích děl vyšly Gulag, Železná opona, Rudý hladomor nebo naposledy před čtyřmi roky Soumrak demokracie. Právě za Gulag autorka získala i americkou Pulitzerovu cenu.

Mírová cena německých knihkupců je spojena s odměnou 25 tisíc eur, v přepočtu asi 630 tisíc korun. Předána byla ve frankfurtském Kostele svatého Pavla. Spolek německých knihkupců ji od roku 1950 uděluje osobnostem, které významně přispěly k uplatňování myšlenek míru v oblasti literatury, vědy a umění.

V roce 1989 ocenění ještě jako disident získal Václav Havel, pozdější československý a český prezident. Loni se držitelem stal indicko-britský spisovatel Salman Rushdie.

Video: Rusové šponují jaderné hrozby. Analytik popsal moment, kdy bychom měli znervóznět (9. 10. 2024)

“Letošní zima bude pro Ukrajinu velmi tvrdá a bolestivá," varoval v pořadu Spotlight analytik Institutu mezinárodních studií FSV UK Michal Smetana. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy