Foto: Asi nejslavnější film natočený v Praze. Před 40 lety do kin vtrhl Amadeus

Na fotografii z filmu Amadeus je Tom Hulce jako Wolfgang Amadeus Mozart.
Amadeus se odehrává v 18. století. Vznikl podle stejnojmenné divadelní hry anglického dramatika Petera Shaffera o sváru mezi skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem, kterého ztvárnil Tom Hulce (vlevo), a jeho rivalem Antoniem Salierim v podání F. Murrayho Abrahama (vpravo).
Ve hře se stejně jako ve filmu Mozart (na snímku s manželkou v podání Elizabeth Berridge) stává obětí Salieriho intrik. Tento skladatel, posedlý touhou po uznání, neunese tíhu závisti. Uzavře smlouvu s Bohem, jenže ten mu nadělí jen průměrný talent, zatímco geniálními schopnostmi obdaří Mozarta. Salieri se proto rozhodne kolegu zničit.
Díky bohaté výpravě a věrným kulisám Amadeus působí realisticky, není to ale životopisný či v pravém slova smyslu historický snímek. Pracuje s pouhými legendami a konspiračními teoriemi o údajném nepřátelství mezi Mozartem a Salierim. Forman dokonce konflikt mezi skladateli ještě vyostřil. Ve skutečnosti jejich vztah zdaleka nebyl tak napjatý. Ve fondu Českého muzea hudby se před osmi lety dokonce našla společná skladba Mozarta a Salieriho.
Mozart roku 1791 předčasně zesnul ve věku 35 let po nákaze infekční nemocí. Fáma, že jej Salieri ze zášti otrávil, má jediný základ – Salieri to údajně prohlásil, avšak v závěru života, kdy jeho mysl rozvrátila demence. Hlavní postavou snímku je právě antagonista Salieri, vzpomínající na sklonku života v blázinci na to, jak Mozartovi záviděl. Zobrazit 30 fotografií
Foto: Warner Bros.
Kultura ČTK Kultura, ČTK
před 13 hodinami
Tento čtvrtek uplynulo 40 let od chvíle, kdy světová kina začala promítat film Amadeus. Příběh dvou skladatelů vynesl režisérovi Miloši Formanovi osm Oscarů a stal se asi nejslavnějším snímkem natočeným v Praze. "Dlouho jsem se snažil do Prahy dostat, třeba jen na krát­kou návštěvu, letmo ji obejmout, ujistit se, že vůbec ještě existuje. Až s Amadeem ten plán vyšel," vzpomínal Forman.
 

Právě se děje

Další zprávy