Všechny žampiony jsou jedlé, babky způsobují rakovinu. 15 největších mýtů o houbách

Zuzana Hronová Zuzana Hronová, Thinkstock, Wikimedia Commons
Aktualizováno 15. 8. 2017 10:37
Houbařská sezona začíná. O Češích se říká, že jsou nejvášnivější houbaři na světě. Jenže i oni věří mnohým mýtům o houbách. Patnáct největších jsme rozebrali s mykoložkou Terezou Tejklovou.

Praha - Češi jsou národem houbařů, přesto věří mnoha mýtům a často riskují život. Třeba když si myslí, že okousané houby jsou jedlé, že jedovaté houby poznají podle chuti a že s bedlami či žampiony se člověk nemůže splést.

Často se zase svou nevědomostí zbytečně ochuzují o ty pravé gurmánské hody.

"Určitě je škoda, když lidé sbírají pouze hřibovité houby, taková směs třeba z dvaceti druhů hub je chutí nepřekonatelná. Znám také lidi, kteří se doslova honí za liškami a nedají na ně dopustit, mně osobně ta houba ale příliš neříká, naopak já mám raději lišáky. To jsou oranžově zbarvené houby, které mají pod kloboukem ostny. Mají mírně nakyslou chuť, a skvěle se proto hodí do kyselých polévek, omáček nebo na nakládání," vysvětlila Aktuálně.cz mykoložka Tereza Tejklová, která zpracovává mykologické sbírky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Foto: Thinkstock

Na houby se nesmí pít alkohol

Traduje se též, že zdravotní komplikace si člověk způsobí, když na houby pije alkohol. "Není to tak úplně pravda, jsou některé druhy, které se s alkoholem vyloženě nesnášejí, například hnojník inkoustový, hřib koloděj, václavky, ale obecně lze říci, že pivo po houbovém guláši neškodí. Nedoporučuje se to spíše z důvodu, aby nenastala nevolnost, pak je složité říci, zda je to po alkoholu, nebo houbách," uvádí na pravou míru mykoložka. 

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy