Pivovar v Lobči slaví 500 let. Křísí ho architekti z Prahy

Pivovar v Lobči slaví 500 let. Křísí ho architekti z Prahy
Je mu téměř 500 let, přesto je zřejmě nejmladším pivovarem v Česku. Když se v Lobči na Kokořínsku začalo v 16. století vařit pivo, čekal sen o založení Plzeňského Prazdroje ještě tři století na své uskutečnění.
Parostrojní pivovar v Lobči je hlavním turistickým lákadlem malé obce kousek od Mšena, kde sice žije jen 150 obyvatel, přesto tu vedle chrámu chmele a sladu s obnovenou hnědou vápennou omítkou najdete i zámek nebo Muzeum Eduarda Štorcha.
Byt v Praze-Dejvicích prodali, žijí v pivovaru i s dětmi, provádějí po kulturní památce návštěvníky a od 1. června jim i čepují zde uvařené pivo. První po 72 letech.
„Přišli jsme na to, že aby mělo smysl tuto stavbu opravovat, aby sem chodili lidé, tak je nezbytné právě to pivo,“ říká 38letý Pavel Prouza. A místním chutná, překvapivě nejen spodně kvašená desítka a dvanáctka, jakási česká klasika, ale i svrchně kvašená piva, jež jsou dnes módní především ve velkých městech. „Chodí všechny generace, mladí i babičky, které ještě pamatují pivovar,“ vypráví drobný architekt. Zobrazit 31 fotografií
Foto: Lukáš Bíba
Tomáš Wehle, Lukáš Bíba
17. 6. 2015 16:50
Reportáž z parostrojního pivovaru v Lobči, který slaví 500 let, přesto je nejmladším pivovarem v Česku.

Fotogalerie - Parostrojní pivovar v Lobči je hlavním turistickým lákadlem malé obce kousek od Mšena, kde sice žije jen 150 obyvatel, přesto tu vedle chrámu chmele a sladu s obnovenou hnědou vápennou omítkou najdete i zámek nebo Muzeum Eduarda Štorcha.

Přitom ještě před osmi lety byla dnes nádherná budova s renesančním jádrem v havarijním stavu. Pak se sem ovšem z Prahy vypravili na výlet mladý architektonický pár Pavel Prouza s přítelkyní Janou. Poprvé v životě.

Chátrající budovu s propadlými střechami za 600 tisíc korun koupili a dodnes ji za své, ale hlavně evropské, státní i krajské peníze opravují. Byt v Praze-Dejvicích prodali, žijí v pivovaru i s dětmi, provádějí po kulturní památce návštěvníky a od 1. června jim i čepují zde uvařené pivo. První po 72 letech.

Více si o industriálních památkách přečtete v zítřejší příloze Hospodářských novin Udržitelný cestovní ruch.

 

Právě se děje

Další zprávy