Mlýn v Hruškách stojí od 30. let minulého století. Jeho majitel František Svoboda v něm vyráběl mouku pro celou obec. Po druhé světové válce ale budovu znárodnili komunisti, kteří ji využívali k mletí šrotu pro hospodářská zvířata z nedalekého JZD. Stát ale neinvestoval do údržby budovy, a tak se z ní v 90. letech minulého století stala ruina. Opravy areálu se po několika letech chopil vnuk původních majitelů. Nejprve proměnil rozestavěný rodinný dům na penzion, teď dokončil opravu samotné mlýnice.
"Naším úkolem bylo navrhnout rekonstrukci, která promění chátrající budovu v prostor umožňující situace a zážitky, které v okolí chybí. Zrestaurovali jsme cihelnou fasádu a zakryli ji novou střechou. Forma interiéru upomíná na původní funkci budovy, hlavní prostor jsme otevřeli přes dvě podlaží," popisuje architekt Petr Pelčák ze studia Pelčák a Partner Architekti, který s mlýnem získal nominaci na letošní Českou cenu za architekturu.
Dnes je v domě bistro, vinotéka, kavárna, místo pro snídani hostů ze sousedního penzionu, sál pro kulturní akce, školení, vinné degustace a setkávání místních i návštěvníků moravského Podluží. Podívejte se.