Cukrárna na Lipně sází na tradiční šumavský dezert. Měsíčně prodá šest tisíc kusů

Cukrárna na Lipně sází na tradiční šumavský dezert. Měsíčně prodá šest tisíc kusů
Sladký zákusek Mandys připravuje z odpalovaného těsta, podobně jako francouzský éclair je plněný krémem a ozdobený polevou.
Prodejní pult je svěží a lehce připomíná americké "candy shopy" z 60. let minulého století.
Místo, kde se dezert denně připravuje, je od zbytku interiéru odděleno sklem, aby měli cukráři klid a čisto na práci.
Povidloň je tradiční šumavský dezert, ale také nový podnik v Lipně nad Vltavou. Před pár měsíci si ho otevřel cukrář Michal Mandys, který chce sladké těsto s povidly a tvarohem pozvednout na lahodný zážitek. Zobrazit 14 fotografií
Foto: Ondřej Bouška
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
8. 7. 2022 6:00
Cukrář Michal Mandys si v Lipně nad Vltavou otevřel nový podnik Povidloň. Pojmenoval ho podle tradičního šumavského dezertu, který oživil a přizpůsobil 21. století. Zákusek s tvarohem a povidly má úspěch u místních i turistů, měsíčně se prodá asi šest tisíc kusů. Zážitek ale přináší i návštěva samotného interiéru, který navrhlo studio A8000.

"Stejně jako pracuje šéfcukrář Michal Mandys, který povýšil do moderní podoby lokální dezert, jsme postupovali i při úpravách prostoru. Výrobu jsme navrhli jako součást interiéru, tudíž mohou návštěvníci pozorovat cukráře při práci," popisuje architekt Martin Krupauer ze studia A8000. Strop prostoru cukrárny je otevřený a přiznává rozvody technologií včetně vzduchotechniky v růžové barvě. Podívejte se.

 

Právě se děje

Další zprávy