"Uměle vytvořené maso je taky maso, jenom jiné, než jaké známe," uvedl Bas Korsten z americké kreativní agentury Wunderman Thompson, která s nápadem na mamutí masovou kuličku přišla.
Australská společnost Vow Food pracovala na vývoji mamutího proteinu s Ernstem Wolvetangem z Australského institutu pro bioinženýrství na Queenslandské univerzitě. Jeho vědecký tým sekvenoval DNA z mamutího myoglobinu, což je protein vyskytující se v některých svalech. Jedná se o klíčový protein dávající masu jeho specifickou chuť, vědci ho doplnili o sloní DNA. Tyto buňky pak výzkumníci vpravili do kmenových buněk ovce.
"Bylo to až směšně jednoduché a rychlé. Celý proces jsme zvládli během několika týdnů," řekl pro britský zpravodajský web The Guardian Wolvetang. A dodává, že původně chtěli vytvořit maso z vyhynulého ptáka dronta mauricijského, známého též jako blbouna nejapného. Jeho DNA sekvence však neexistují, dodal vedoucí výzkumu.
Převratnou novinku uvedou autoři v úterý večer v amsterdamském přírodovědném muzeu NEMO. Mamutí masové kuličky však zatím nikdo neochutnal.
Protein neznámý tisíce let
Ernst Wolvetang přiznává, že netuší, jak na mamutí maso bude reagovat lidský imunitní systém. "Nepřišli jsme do kontaktu s tímto proteinem po tisíce let," říká. "Pokud ale maso vytvoříme znovu, můžeme jej upravit tak, aby bylo chutné a přijatelné pro běžné konzumenty," přesvědčuje vědec.
Dodává také, že chápe ostražitost lidí. "Je to nové a trochu divné. Z environmentálního a etického pohledu mi ale uměle vytvořené maso dává velký smysl," argumentuje Wolvetang.
Výzkumníci dlouhodobě upozorňují na to, že masová produkce a konzumace masových výrobků poškozují životní prostředí. Farmy totiž zabírají obrovské množství půdy a zároveň chov zvířat produkuje velké množství skleníkových plynů. K výrobě laboratorního masa je navíc potřeba mnohem méně vody.
Uměle vytvořené maso v laboratořích je v posledních letech stále populárnější. Kromě rostlinných variant je například v Singapuru dostupné umělé kuřecí maso od společnosti Good Meat. Australské Vow Food chce letos představit v Singapuru svou verzi uměle vytvořeného masa z křepelky japonské.