2011: Televize má za sebou rok velkých mužů

Helena Zikmundová
28. 12. 2011 14:00
Po roce 2011 se televize jeví spíš jako fosilní médium
Foto: Ludvík Hradilek

Ročenka - Rok 2011 vejde do televizní historie jako mezník, kdy ČT zcela vypnula analogové vysílání a Muammar Kaddáfí si těsně před smrtí užil krátkou kariéru nejlépe oblékané celebrity na obrazovce. Co si budete z letoška pamatovat vy?

Nova začala šetřit a nakoupila levně východní zboží. Diváci ale překvapivě tureckou telenovelu nezbaštili zdaleka tak ochotně, jak televize chtěla.

Charlie Sheen se rozhodl založit svůj vlastní kult a málem pohřbil seriál Dva a půl chlapa. (Pokud neznáte Charlieho Sheena, představte si něco jako křížence Ivety Bartošové a Chucka Norrise. Jenom má místo dluhů prachy, místo italského hraběte luxusní prostitutky a místo Artura tajné hlasy, které mu říkají, že je boží).

Čtěte také:
Sheen dostal padáka ze seriálu Dva a půl chlapa
Dva a půl chlapa: Sheena nahradí Ashton Kutcher
Charlie Sheen hraje online komedii pro celou Ameriku
Charlie Sheen se vrátí na obrazovku jako plachý dobrák

Se slzou v oku jsme se dívali na to, jak si britský princ William bere nohatou Kate. Ještě dlouhé měsíce se pak mluvilo... o zadku její sestry.

Foto: Aktuálně.cz

Vizionáři v České televizi zpřístupnili internetový obsah ČT pro zařízení od iPadu po dětské chůvičky. Dostali za to Křišťálovou lupu a prokázali, že k vítězství stačí prostě jenom úplně nepodělat technický základ, vyrobit něco jako YouTube s méně funkcemi a mít mezi odbornou veřejností dobré PR. Invence netřeba.

Prima shrnula svoje „ženské" pořady do jediné růžové hromádky a dala na ně štempl „Love". Publikum je nijak výrazně nemiluje.

Seriál Hra o trůny, který měl letos premiéru, je stále populárnější. Není divu, má všechny ingredience dobré fantasy: ženy jsou krásné, muži udatní, politika je banální a jsou tam draci.

Po 25 letech ukončila v Americe svou syndikovanou talk show Oprah Winfreyová. Její prezidentská kandidatura se očekává každým dnem.

televizní seriál Terapie
televizní seriál Terapie | Foto: Aktuálně.cz

ČT odvysílala skvělou britskou minisérii Sherlock. Sherlocka daboval Vojta Dyk. V příští sezóně ho vystřídá Vojta Kotek nebo Vojtěch Bernatský.

Na cenách Emmy se dařilo komediálnímu seriálu Modern Family (Taková moderní rodinka) a britskému kostýmnímu hitu Downton Abbey. Jinak byl přenos nudný, zejména proto, že Louie z nepochopitelného důvodu nevyhrál nic.

České HBO začalo vysílat tuzemskou verzi Terapie, seriál postavený na modelu „co je na tom dobré, to není naše".

Slovenská televize TA3 si jako narozeninového maskota přivezla Larryho Kinga, který si plete Slovensko s Rumunskem a neumí používat internet. King měl na Slovensku mimo jiné udělat rozhovor s Janem Krausem, který zase neumí moc anglicky, ale přesto považuje Kinga za svůj vzor. King o Krausovi nikdy předtím neslyšel a Kraus Kinga velmi pravděpodobně nesledoval, přesto se celou záležitost podařilo medializovat jako setkání moderátorských titánů.

Možná by měl Kraus častěji sledovat Primu Cool, kde se konečně začaly některé seriály vysílat v původním znění s titulky.

Foto: Česká televize

Novým ředitelem ČT se stal Dvořák, bývalý Novák. Nadržený Jakub Železný dostal záchvat investigativy a Dvořáka v přímém přenosu ogriloval, jako by stranická knížka byla druhá Watergate. Zřejmě se taky vidí jako takový malý český King.

ČT také už nesmí vysílat reklamu. To kdybyste se náhodou divili, proč se před každým druhým pořadem prezentuje půltuctu sponzorů.

Televizní product placement byl povolen v Británii. Šuškalo se, že prvním inzerentem má být firma produkující kávu. Pak se ovšem ukázalo, že jde jenom o Nescafé.

Čtěte také:
Produkty ČT jsou vyrovnané - téměř konkurence neschopné
Nenamáhejte se s humorem ani žánry. A vynechte Ameriku!
Dvořák: ČT změní strukturu, vzniknou tvůrčí skupiny


 

 

Právě se děje

Další zprávy