"Kde je ten prďola, co tady čepuje to pivo?" Připomeňte si Korunu a bufety za socíku

Dan Poláček Magazín Dan Poláček, Magazín
10. 10. 2023 6:00
Bufety, kde si lidé mohli dát na stojáka párek s hořčicí a zapít to půllitrem piva, byly základním pilířem socialistického stravování. Neméně oblíbené byly před revolucí také mléčné bary, ve kterých člověk zase mohl posnídat sladký loupák s kakaem. Dnes už jsou ale kdysi tak populární jídelny k vidění nanejvýš v televizních seriálech. Zavzpomínejte si, jak za totality vypadalo rychlé občerstvení.
Mléčná jídelna na Václavském náměstí v Praze. Rok 1960
Mléčná jídelna na Václavském náměstí v Praze. Rok 1960 | Foto: ČTK

V podnicích s nejvyšší úrovní pohostinství se mohla zpravidla stravovat jen smetánka. Lidové vrstvy naopak navštěvovaly právě oblíbené bufety.

 

Právě se děje

Další zprávy