"Kde je ten prďola, co tady čepuje to pivo?" Připomeňte si Korunu a bufety za socíku

Dan Poláček Magazín Dan Poláček, Magazín
10. 10. 2023 6:00
Bufety, kde si lidé mohli dát na stojáka párek s hořčicí a zapít to půllitrem piva, byly základním pilířem socialistického stravování. Neméně oblíbené byly před revolucí také mléčné bary, ve kterých člověk zase mohl posnídat sladký loupák s kakaem. Dnes už jsou ale kdysi tak populární jídelny k vidění nanejvýš v televizních seriálech. Zavzpomínejte si, jak za totality vypadalo rychlé občerstvení.
Ovocná jídelna na Václavském náměstí v Praze. Rok 1960
Ovocná jídelna na Václavském náměstí v Praze. Rok 1960 | Foto: ČTK

V nabídce mléčných barů nemohly chybět studené ovocné koktejly ani horké kakao. Dělníci si v nich ale během poledních přestávek dopřávali také polévku a pivo. Jen se tam na rozdíl od jiných soudobých stravovacích zařízení nesmělo kouřit.

 

Právě se děje

Další zprávy