InFuzi či transFuzi? Nový podnik v Masaryčce vaří vlastní ležák i uzené pivo

InFuzi či transFuzi? Nový podnik v Masaryčce vaří vlastní ležák i uzené pivo
Dlouze pečený hovězí krk s tmavou koprovou omáčkou a jablkem...
Pohodlí hostů i personálu má zajišťovat i promyšlená akustika prostoru. „Pomocí speciálních podhledů se nám podařilo snížit dozvuk na 1,3 vteřiny, což je hodnota vyžadovaná například pro menší kina nebo filmová studia," vysvětluje Mudroch.
K dvěma stům venkovním místům na ochozech budovy se v roce 2026 navíc připojí městský park na střeše vlakového nástupiště. "Budete si tam moct užívat krásný západ slunce a pak se vrátit dovnitř restaurace, kde mezitím začne hrát DJ a interiér ožije video projekcemi," popisuje vizi Mudroch.
Masaryčka vznikla podle návrhu architektonické kanceláře slavné Zahy Hadid. Zobrazit 31 fotografií
Foto: Jakub Plíhal
Petra Stěhulová Jakub Plíhal Petra Stěhulová, Jakub Plíhal
2. 6. 2024 15:53
Zlaté "čelo" moderní budovy u Masarykova nádraží přitahuje pohledy kolemjdoucích. Za pozornost ale stojí i podniky, které v Masaryčce sídlí. My jsme se vyrazili podívat do Fuze, která má tři patra, dvě jsou pro hosty a v tom podzemním se skrývá zázemí restaurace a pivovaru.

Při vstupu do restaurace přivítá návštěvníka pohledná hosteska. Pozornost ale poutá spíš zařízení, které se nachází nad její hlavou. Jde o skleněnou varnu na pivo - jednu z hlavních zajímavostí Fuze. Nikdo jiný v Česku takovou nemá.

Název Fuze v tomhle podniku funguje na mnoha úrovních. "Jde nám o fúzi všech smyslů. Všechno je tu propojené od chutí v jídelním lístku, které párujeme s naším pivem a koktejly, přes bohatství interiérových prvků i akustickou pohodu. Díky pivovaru a hliněným pecím, ve kterých připravujeme maso, máme i propojení vůní," říká spolumajitel Fuze Jan Mudroch.

Masaryčka se nachází v lokalitě, kde se místní potkávají s turisty. "Chceme být místo, kam si lidé, co pracují v centru Prahy, zajdou na oběd, který bude rychlý, dobrý a levný," říká Mudroch. V odpoledních a večerních hodinách má designová restaurace být zase místem, kam se skupinka kamarádů, kteří míří vlakem na výlet, staví na pivo či dvě. Lidé z místních kanceláří si tu zase po práci zajdou na večeři i drink a klidně posedí až do půlnoci.  

Kde se pivo vaří

Fúzí je jednoznačně i spojení starého řemesla pivovarnictví s moderní budovou a nejnovějšími technologiemi. Restaurace má dvě patra pro hosty a k tomu ještě třetí, které se nachází pod úrovní chodníku a funguje i jako sklad a zázemí pivovaru. Je to místo, kam se jen tak někdo nepodívá.

"Výroba piva je u nás svým způsobem show. Když se vaří mladina, tak je to ve skleněné varně vidět. Jde z ní teplo i vůně. V jedné várce se dá uvařit pět set litrů. Sklep má kapacitu 160 hektolitrů, což je dobře, protože výroba piva trvá měsíc a půl a musíme vařit do zásoby," pochvaluje si velikost sklepa sládek Aleš Paik. Výstav, tedy celková produkce piva, pivovaru je plánovaný na 1500 hektolitrů ročně.

Hladké cestě piva z tanku do půllitru pomáhají v podniku moderní technologie. Tou první je dvouokruhový systém chlazení. "V prvním okruhu chladí ledová voda mladinu. Ve druhém koluje glykol, který ochlazuje tanky s pivem. Díky tomu se nám daří stabilně držet ve všech částech systému požadovanou teplotu," vysvětluje sládek.

Protože technická zařízení nachází i v podzemí budovy, musí pivo vystoupat 15 metrů. S tím pomáhá recyklovaný dusík, který si pivovar filtruje přímo ze vzduchu. "Získaný plyn smícháme s oxidem uhličitým, čímž vznikne tlačné médium, které žene pivo trubkami až do půllitru," vysvětluje Paik. Toto řešení podle něj dává smysl ekonomicky i ekologicky, ale u malých pivovarů je vzácností.

Ve Fuzi není o vychytávky nouze. "Máme speciální chytré měřáky z Ameriky, které má v Česku jen asi deset hospod. Software zaznamenává otevření kohoutu, takže víme, jakou udělal výčepní míru, a známe i přesný počet načepovaných piv. Zjistíme tak dokonce i to, kolik piv bylo načepováno správně, nejen mírou, ale i tlakem v potrubí a rychlostí. Pivo se má správně načepovat najednou," říká sládek.

Jde se na FUZEnáč

Pivovar ve Fuzi se zaměřuje na vaření ležáků. Ty tu mají vtipné názvy. Dáte si TransFUZI, InFUZI, nebo FUZEnáč? Místní spodně kvašená piva mají v pivním ratingu vysoké hodnocení. V nabídce jsou i piva svrchně kvašená, která do Fuze dodává pivovar Zichovec, a sezonní speciály.

Ležáku se ve Fuzi vypije nejvíc, ale druhým nejoblíbenějším pivem je překvapivě to "uzené" neboli nakouřené. FUZEnáč si podle sládka buď zamilujete, nebo mu prostě nepřijdete na chuť. Aleš Paik ale patří do té první skupiny a zdá se, že není sám. "Tradice nakuřovaného piva se udržuje v Bamberku," upřesňuje sládek s tím, že tohle pivo vzniká téměř stejně jako klasické, ale k jeho výrobě se používá část sladu, který se suší nad kouřem z bukového dřeva.

"Pivo nás baví dělat a rádi s ním kombinujeme různorodé chutě jídel," dodává Jan Mudroch. Proto se na menu nachází i doporučení, s jakým pivem nebo koktejlem objednat konkrétní jídla, mezi kterými jsou třeba mušle, tatarák dochucený japonským stylem nebo dlouze pečený hovězí krk s tmavou koprovou omáčkou a jablkem.

Po rekonstrukci Masarykova nádraží má kolem Masaryčky denně projít až 100 tisíc lidí. Kolik z nich zavítá do Fuze, se ještě uvidí. Podnik není otevřený ještě ani dva měsíce, ale vyhlídky má, zdá se, dobré.

 

Právě se děje

Další zprávy