Pizze se meze nekladou, řekl neapolský kuchař a přidal meloun. Vyvolal vlnu nevole

ČTK ČTK
30. 8. 2024 8:17
Italský kuchař a majitel několika restaurací Gino Sorbillo začal nabízet jako letní novinku pizzu s vodním melounem. Sorbillo již dříve experimentoval s netradičními verzemi italského pokrmu, dělal pizzu s ananasem či banánem. Uživatelé sociálních sítí se v komentářích dělí na ty, kteří chtějí novinku ochutnat, a na ty, kteří ji kritizují jako nedůstojný výstřelek, píše agentura APA.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Pizze se meze nekladou, už žádné předsudky. Žasnu nad tím, jak lidé stále křičí, když použijete ingredience, které jste dříve nepoužívali," řekl Sorbillo serveru Fanpage.it.

"Pokud umíte dobře udělat pizzu, jako my tady v Neapoli, tak myslím, že můžeme používat i zdravé a typické produkty, které se dříve nepoužívaly, jako třeba špek, ančovičky, burratu nebo ochucené oleje," dodal kuchař.

Kritici Sorbilla obviňují z vychytralé marketingové kampaně, jiní mu vyčítají, že ničí tradici neapolské pizzy. Patří mezi ně i zemědělské sdružení Coldiretti, které dlouhodobě kritizuje upravování tradičních italských receptur v zahraničí. Změny jsou podle sdružení někdy tak zásadní, že už původní pokrm není k poznání. Jako typický příklad uvádí americké jídlo Mac and cheese, což jsou těstoviny zapečené se sýrovou omáčkou.

Řemeslo neapolských výrobců pizzy bylo v roce 2017 zařazeno na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO. Slovo pizza je podle jedné studie nejznámějším italským slovem na světě, předstihlo dokonce i špagety.

Video: Jak nakrájet pizzu bez nože? Rychlý trik rozdělil sociální sítě na dva tábory

Eric Grant zveřejnil na sociální síti TikTok jednoduchý trik k nakrájení mražené pizzy. | Video: TikTok / Eric Grant
 

Právě se děje

Další zprávy