reklama
 
 

Muži a ženy reagují na deprese odlišně, tvrdí vědci. Psychické utrpení je u obou pohlaví ale stejné

25. 7. 2017 11:14
Dospívající dívky a chlapci neprožívají deprese stejným způsobem, zjistili britští neurologové. Jde o výsledek studie, v níž byly odděleně mužům a ženám ukazovány deprimující fotografie. Pokus ukázal, že muži a ženy nereagovali stejně: ženy se cítily více dojaté, zatímco mužům začalo rychleji bušit srdce.

Tváří v tvář smutku ženy zapojují svou duši a emoce, zatímco muži reagují tělem, zjistili britští vědci. Muž podle nich bude více naslouchat tomu, jak by zvětšil svou fyzickou sílu, a ženy budou přístupnější radám týkajícím se jejich emocí.

Tyto rozdíly je obtížné vysvětlit. Svou roli možná hrají kulturní faktory, kdy je například ženám dovoleno více vyjadřovat emoce. Uvažovat lze také o hormonálních faktorech, říká francouzský profesor psychiatrie Michel Lejoyeux, jehož citoval deník Le Figaro.

Úroveň psychického utrpení je u obou pohlaví stejná, ale vyjadřují je jinými způsoby: deprese a úzkosti jsou častější u žen, zatímco závislé chování (alkohol, drogy, hry) se více vyskytuje u mužů.

"Ze své praxe vím, že perfekcionismus, kdy chce být člověk za všech okolností dokonalý, a potravinové obsese jsou častější u žen. Ty jsou také vnímavější k doporučením, která se týkají konzumace potravin ovlivňujících náladu. Muže do stavu deprese uvádějí 'špatní přátelé'. Přichází ke mně mnoho pacientů, kteří se svěřují, že mají tajemství, jak si každý večer udělat dobrou náladu a uvolnit se: alkohol. Tato víra ve 'špatného přítele' považovaného za řešení deprese je častější u mužů než u žen," říká Lejoyeux.

A jak se tedy před špatnou náladou chránit? Nezbytnou podmínkou dobré nálady je pak fyzická aktivita: uvolňují se při ní hormony radosti endorfiny a hormon serotonin, který je přírodním antidepresivem.

K tomu, abychom si udrželi pozitivní myšlení, stačí dvě a půl hodiny tělesné aktivity týdně, říká profesor Lejoyeux.

Vědecké studie rovněž ukázaly, které potraviny působí proti depresi. Jde o potraviny bohaté na hořčík, jako je černá čokoláda, arašídy, mandle, avokádo a banány.

Další studie realizovaná na vzorku 700 amerických studentů ukázala, že ti, kteří trpěli stresem nejméně, jedli alespoň třikrát týdně okurky, kyselé zelí a jogurt. "Svým pacientům zdůrazňuji i důležitost spojení s přírodou: čím jsme jí blíž, tím jsme šťastnější," dodává psychiatr.

Podívejte se: Je léčba depresí moderními léky jen nafouklá bublina?

Populace není více duševně nemocná, je více ošetřována, což je v zásadě dobře, říká psychiatr Jiří Švarc. | Video: Daniela Drtinová |  20:11

autor: Le Figaro / ČTK | 25. 7. 2017 11:14

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama