Mnichům zůstaly ve sklepě tři tuny sýra. Kravám nevysvětlíte, ať dojí méně, tvrdí

Magazín Magazín
31. 3. 2021 10:02
Mniši z trapistického kláštera Cîteaux nedaleko francouzského města Dijon mají plné sklepy prvotřídních sýrů, a pokud se jich rychle nezbaví, dozrají jim do nepoživatelného stavu. Produkty domácí výroby proto začali nabízet k prodeji on-line.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Klášter Cîteaux v srdci Burgundska za normálních okolností své poloměkké sýry ze syrového mléka dodává přilehlým restauracím nebo je nabízí turistům, kteří se do gotického areálu opatství založeného v roce 1098 přijedou podívat. Pandemie koronaviru si však vyžádala, aby francouzská vláda gastronomii i cestovní ruch na dlouhé měsíce uzavřela.

Trapističtí mniši, kteří klášter obývají, tak najednou zjistili, že mají ve sklepě zásobu čtyř tisíc sýrů o hmotnosti 2,8 tuny a nevědí, co s ní. "Snažili jsme se našim 75 kravám vysvětlit, že musí produkovat méně mléka, ale zřejmě nám špatně rozuměly," řekl pro britský deník The Guardian bratr Jean-Claude, který se klášteru stará o marketing.

Dodal, že prodej domácích mléčných výrobků se v době covidu o 50 procent snížil a mniši potřebovali nutně provést inventuru skladu. Proto se spojili s internetovým start-upem Divine Box (Božská krabička), který prodává produkty všech francouzských i zahraničních opatství, s cílem zbavit se do týdne aspoň tuny sýra.

Aby šly výrobky na dračku rychleji, musí každý zájemce koupit minimálně dva koláče sýra v ceně 23 eur (600 korun) za jeden. Bratr Jean-Claude informoval, že se dosud podařilo prodat přes 700 kilogramů. Přispět k tomu mohl i fakt, že místní mniši loni získali stříbrnou medaili na vyhlášeném mezinárodním gastronomickém festivalu v Lyonu.

Mohlo by vás zajímat: Přišli jsme o desítky milionů, je to zmar. Na Kluky v akci už nebyla energie, říká Sajler

Gastronomie je obětí pandemie, ale není to jediný obor, přišli jsme o zisky ve výši desítek milionů i o lidi, říká šéfkuchař Filip Sajler. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy