Klášter Cîteaux v srdci Burgundska za normálních okolností své poloměkké sýry ze syrového mléka dodává přilehlým restauracím nebo je nabízí turistům, kteří se do gotického areálu opatství založeného v roce 1098 přijedou podívat. Pandemie koronaviru si však vyžádala, aby francouzská vláda gastronomii i cestovní ruch na dlouhé měsíce uzavřela.
Trapističtí mniši, kteří klášter obývají, tak najednou zjistili, že mají ve sklepě zásobu čtyř tisíc sýrů o hmotnosti 2,8 tuny a nevědí, co s ní. "Snažili jsme se našim 75 kravám vysvětlit, že musí produkovat méně mléka, ale zřejmě nám špatně rozuměly," řekl pro britský deník The Guardian bratr Jean-Claude, který se klášteru stará o marketing.
Dodal, že prodej domácích mléčných výrobků se v době covidu o 50 procent snížil a mniši potřebovali nutně provést inventuru skladu. Proto se spojili s internetovým start-upem Divine Box (Božská krabička), který prodává produkty všech francouzských i zahraničních opatství, s cílem zbavit se do týdne aspoň tuny sýra.
Aby šly výrobky na dračku rychleji, musí každý zájemce koupit minimálně dva koláče sýra v ceně 23 eur (600 korun) za jeden. Bratr Jean-Claude informoval, že se dosud podařilo prodat přes 700 kilogramů. Přispět k tomu mohl i fakt, že místní mniši loni získali stříbrnou medaili na vyhlášeném mezinárodním gastronomickém festivalu v Lyonu.