Zapomeňte na kapra a řízky. Na Vánoce zkuste jídlo prababiček: kyselo, muziku i sučuk

Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
Kapr, cukroví, Vánoce
Kapr, cukroví, Vánoce | Foto: Shutterstock

Kdy se na český vánoční stůl dostal kapr?

Kapra začali chovat již staří Římané potom, co ho na území dnešního Maďarska objevili v Dunaji. Jeho chov postupně šířili v dalších provinciích, píše Alena Vondrušková v knize České zvyky a obyčeje. Tak se dostal na území dnešního Bavorska.

První kapři se do Česka dostali s příchodem mnišských řádů. Středověké kláštery se vždy snažily být hospodářsky soběstačné, mniši uměli stavět vodní nádrže a rybníky. Rybí maso bylo zároveň jediné, které mohli jíst v období náboženských půstů, které zabíraly celou jednu třetinu roku.

Kapr se však ještě dlouho nedostal na vánoční tabuli, protože byl brán jako postní jídlo. Teprve počátkem 20. století se z něj stala nedílná součást štědrovečerní večeře.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy