reklama
 
 

Lední medvědi vymírají. Potravu jim bere globální oteplování, varují vědci

14. 9. 2015 10:43
Snímky fotografa magazínu National Geographic poukázaly na vymírání ledních medvědů. Vyhublé zvíře mělo podle vědců pojít hlady, a to důsledkem globálního oteplování. Táním ledovců totiž medvědi přicházejí o přirozená stanoviště, což jim znemožňuje lov tuleňů. Vyhledávají tak alternativní potravu v podobě ptačích vajec, mršin nebo řas. Podle řady vědců je budoucnost ledních medvědů nejistá, za poslední roky totiž jejich populace klesla až o 40 procent.

Praha Lední medvědi vymírají. To je poselství fotografie Paula Nicklena, který zachytil na Špicberkách mrtvého ledního medvěda. Snímek s uhynulým zvířetem, o kterém je řada vědců přesvědčena, že vyhladovělo k smrti, sdílely na Facebooku tisíce lidí. Informoval o tom server Mashable.

Nicklen hledal v loňském roce se skupinou přátel lední medvědy. Vyrazil na místo, které dobře zná a kde vždy bývá dostatek ledu. Tentokrát nenašel ani zvířata, ani led. Zato narazil na dva uhynulé a na kost vyhublé kusy.

"Tito medvědi byli velmi hubení a vypadali, že pošli hlady. Kvůli chybějícímu ledu nebyli schopni ulovit tuleně," píše fotograf, který snímek zveřejnil až letos koncem prázdnin.

"Vyrůstal jsem na Arktidě a později pracoval jako biolog a nikdy jsem nenašel mrtvého ledního medvěda. Nyní se to stává často," pokračuje Nicklen. Statistiky neziskové organizace Polar Bears International mu dávají za pravdu. Populace ledních medvědů klesla mezi lety 2001 až 2010 v oblasti Beaufortova ostrova  z 1500 medvědů na 900 kusů.

For tourists and wildlife photographers, the main reason to come to Svalbard is to see polar bears. And yes, usually we...

Posted by Kerstin Langenberger Photography on 20. srpen 2015

Nicklenovu teorii o vyhladovělém medvědovi potvrzuje i Ian Stirling, profesor z univerzity v Albertě, který se zabývá právě studiem polárních medvědů. Z fotografie zvířete usuzuje, že se stalo obětí globálního oteplování.

Mrtvola zvířete přesto nebyla podrobena laboratorním testům.

"Nemůžu na sto procent říct, že vyhladověl, ale je pravděpodobné, že tomu tak bylo," citoval vědce server Mashable. Stirling přesto nevyvrátil hypotézu, že za výrazné zhubnutí medvěda může nemoc. "Musíme být opatrní ve vynášení soudů. Mohl hladovět, ale také mohl být jen starý," říká Stirling s tím, že medvěd mohl mít poraněnou končetinu, což mu znemožnilo lov.

Podle profesora je tání ledovců pozorováno v posledních letech právě v oblasti severozápadních Špicberk. Sám se jako průvodce turistů přesvědčil o úbytku ledové pokrývky během letního období a častějšímu výskytu vyhladovělých medvědů, kteří se kvůli potravě stahují na pevninu a přibližují se na dosah lidem.

Prudký úbytek ledu zbavuje medvědy jejich přirozených stanovišť, proto se vydávají za alternativní kořistí. Jak dodává National Geographic, medvědi se v poslední době chovají nestandardně a je možné je zahlédnout, jak loví delfíny, požírají ptačí vejce, mořské řasy nebo mršiny velryb.

autor: jaz | 14. 9. 2015 10:43

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama