Olovo ve školce, arzen v cukrovinkách. Hromadné otravy často zavinila hamižnost

Dan Poláček Magazín Dan Poláček, Magazín
8. 7. 2025 17:35
Policie v Číně zatkla osm zaměstnanců školky poté, co se 233 dětí otrávilo. Vyšetřování ukázalo, že děti konzumovaly koláče, v nichž bylo dvoj- až trojnásobně překročeno povolené množství olova. Tato událost znovu otvírá otázku bezpečnosti potravin v Číně, která v minulosti čelila řadě podobných skandálů. Podívejte se na nejznámější případy hromadných otrav.

Kontaminované mléko otrávilo tisíce kojenců

V polovině 19. století procházel New York rychlým růstem a urbanizací a bylo potřeba zajistit dostatečné množství potravin. Takovou "spásu" poskytovalo kravské mléko, které sloužilo jako výživa především pro kojence a malé děti.

Jenomže někteří podnikaví majitelé lihovarů se rozhodli využít odpad z výroby whisky ke krmení krav. "Swill", jak se odpad nazýval, byl sice levný a snadno dostupný, jenomže stále to byl odpad. Krávy po něm produkovaly řídké a namodralé mléko, které doprovázel nepříjemný zápach.

Aby tedy výrobci mléka zamaskovali špatnou kvalitu, přidávali do něj různé látky - křídu, mouku, škrob, a dokonce i sádru. "Vylepšené" mléko pak prodávali jako "pure country milk" (v češtině "čisté venkovské mléko"). Klamavý název využívali záměrně. Aféru s otráveným mlékem odhalil až investigativní novinář Frank Leslie.

Jenomže když pravda o mléčném podvodu vyplavala na povrch, už se stihly otrávit tisíce kojenců a dětí. Podle zpráv deníku New York Times ročně umíralo až osm tisíc dětí právě kvůli kontaminovanému mléku. Skandál přispěl k pozdějšímu založení ministerstva zdravotnictví a položil základy pro regulaci potravin ve Spojených státech.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy