Potravinářský průmysl v minulosti zdaleka nepodléhal tak přísným kontrolám a opatřením jako dnes. Výroba potravin se proto čas od času mohla zvrhnout v tragédii s fatálními následky. Někdy byla na vině lidská vypočítavost a snaha ušetřit na výrobě použitím levnějších surovin, jindy zase prostá neznalost, nebo dokonce i úmysl. Tohle jsou hromadné otravy, které si vyžádaly tisíce životů.
Japonské město otrávila rtuť v rybách (1956)
V 50. letech 20. století došlo v japonském městě Minamata k rozsáhlé otravě rtutí. Chemická továrna Chisso tehdy do zálivu Minamata vypouštěla odpadní vody obsahující methylrtuť, která kontaminovala těla ryb i dalších plodů moře.
Jejich konzumace potom u obyvatel města vedla k vážným neurologickým onemocněním. Úřady tehdy oficiálně zaregistrovaly přes dva tisíce obětí, skutečný počet postižených se ale odhaduje na desítky tisíc.