ŽIVĚ: Důmyslný rap, bahno a nekonečná deprese

ape
30. 4. 2013 14:45
V Praze vystoupí Astronautalis, Ufomammut nebo Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
Astronautalis
Astronautalis | Foto: Courtney Dudley

Koncertní tipy - První máj má dvě podoby, jednu obecně pozitivně vnímanou jako svátek lásky, druhou smutnější jako příležitost pro komunistické sjezdy a vzpomínky na nejdůležitější svátek socialistických zemí. Byť ne doslova, dvě tváře tento den nabídne i hudebním příznivcům - zatímco v Lucerně bude euforicky rapovat Astronautalis, v podzemních Chapeau Rouge budou bahenní zvuky rozlívat nihilisté Ufomammut.

Kromě toho v následujícím cca týdnu vystoupí v Praze ještě praotci podladěných kytarových žánrů Melvins v osekané sestavě, noir jazzoví The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble nebo alternativní rockeři Sofa Surfers.

Jakkoliv většina z nich nabízí veskrze temnou, či přímo depresivní hudbu, pohledů na její tvorbu bude několik a rozhodně nepůjde o jednostranné rozebírání psychických poruch v hudebních plochách. Hudební promotéři jako by se v následujícím týdnu snažili dokázat, že hudba opravdu není jen bezduchá zábava, ale také jako prostor, který dokáže komunikovat s rozpoložením posluchačů a v němž klidně můžou vyvstávat velkolepí démoni jako v knihách H. P. Lovecrafta.

Tip týdne: Raper s shakespearovskou erudicí Astronautalis

Astronautalis
Astronautalis | Foto: SXSW

Americký indie rapper Charles Andrew Bothwell, známější pod pseudonymem Astronautalis, si Českou republiku zamiloval. Po loňském menším turné a několika předchozích koncertech se znovu vrací, aby se konečně představil i v bohatších aranžích s kapelou, nejen se samply pouštěnými z MacBooku.

Astronautalis je mistr slova, po Youtube se válí bezpočet záznamů freestylového rapu, kde mikropříběh vznikal na základě slov nadhozených publikem. Vtipnými historkami dokáže strhnout, energickými beaty a vlastním nasazením donutit lidi k pohybu.

Sám o své hudbě říká, že zní „jako když by Beck byl o generaci mladší". V aktuálním rozhovoru pro web Respektu se vyjádřil, že mu v rozvoji psaní textů pomohlo studium divadelní režie, konkrétně semináře s rozbory Shakespearových textů: „Uvědomil jsem si, jak uboze vedle toho působí textaři, kteří jsou prostě jen smutní z toho, že je opustila holka a chtějí to hned vyplivnout do světa. Pokračovat v tom dál je tvůrčí lenost. Došlo mi, že musím tvrdě makat; a myslím na to dodnes."

Debutovou desku You and Yer Good Ideas si vydal vlastním nákladem v roce 2003, před čtyřmi lety jel po Evropě s indie-rockerkami Tegan & Sara a dosud posední nahrávka This Is Our Science se datuje do roku 2011. Nová deska s hostujícím raperem P.O.S., jinak také členem alternativního hip hopového kolektivu Doomtree, se ale momentálně připravuje. Možná z ní tedy na aktuální české koncertní šňůře zazní nějaké ukázky.

Astronautalis, úterý 30. dubna - Rožnov pod Radhoštěm (klub Vrah), středa 1. května - Praha (Lucerna Music Bar), čtvrtek 2. května - Ústí nad Labem (Prostor Mumie), vstupné se na jednotlivých koncertech různí - v Praze je to 250 korun v předprodeji (350 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Sofa Surfers s novou deskou

V pochmurnějších tónech se ponese vystoupení i původně trip-hopových Sofa Surfers, jenž od svého vzniku koncem devadesátých let přetransformovali do dnešního alternativního rocku se silnou dubovou stopou.

Na živých vystoupení čistě o živý výkon nejde, už od počátku byl záměr pracovat s více médii pro přenos pocitů a informací. „Chtěli jsme vytvořit něco, co by zahrnulo více uměleckých forem," říká o založení Wolfgang Schlögl. Ještě loni skupina funguje trochu jako kolektiv jednotlivců, jejichž sólové aktivity se na kapelu nějakým způsobem vážou.

Sofa Surfers
Sofa Surfers | Foto: United Islands

Po vydání aktuální desky Superluminal se ale přinejmenším částečně vracejí k fungování jako kapela, přinejmenším v ohledu živých vystoupení.

Už na jaře roku 2011 se po náročném turné Sofa Surfers sjeli do rakouského Lince, aby začali pracovat na nových písních. Daleko od domova v malém studiu dala skupina během deseti dnů dohromady velkou část budoucího alba. Zbytek porůznu nahráli ve Vídni, když se však minulé léto představili na festivalu United Islands, ještě nebyla nahrávka vydaná a vystoupení proběhlo formou DJ setu.

„Výsledkem našeho posledního nahrávání je jakýsi mix psychedelické hudby, soulu, urban music a elektroniky s výrazem indie kapely. Představte si shrnutí dosavadních nahrávek Sofa Surfers, přidejte nové vokální koření a zchlaďte to větším množstvím elektroniky než na posledních dvou deskách," popisoval ji v rozhovoru pro Aktuálně Schlögl.

Sofa Surfers, sobota 4. května, Praha - Rock Café, 290 korun v předprodeji (370 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble a nálady filmů noir

Holandská formace The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, čerpající z dark jazzu, ambientu, rytmického noiseu i experimentální elektroniky, vystoupí už tento čtvrtek poprvé v Praze. Smíchovský klub MeetFactory přivítá aktuální čtyřčlennou sestavu, včetně dechů, výpravné projekce a křehkého vokálu Charlotty Cegarry.

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble | Foto: darkbombasticevening.com

Projekt Gideona Kierse a Jasona Köhnena připomene eponymní debut i novější alba Here Be Dragons a From the Stairwell. „Zatímco Here Be Dragons byla taková cikánská, divočejší a nostalgičtější, desku From the Stairwell jsme chtěli mít víc temně romantickou a smyslnou. V pozadí naší tvorby existuje koncept, rád to přirovnávám k filmu. Máme stejného producenta a režiséra - to jsme Gideon a já, a stejné herce, což jsou naši spoluhráči. Ale pokaždé je jiný scénář, přestože některé prvky jsou pro naši hudbu typické," komentují dosavadní tvorbu sami její autoři.

„Hudba souvisí s momentálními emocemi. Když prožíváte delší smutné období, skládáte neveselou hudbu, abyste vyjádřili, co se ve vás odehrává. A když jste šťastní nebo naštvaní, logicky se to odrazí na rytmičtější nebo agresivnější produkci. S Kilimanjaro Darkjazz Ensemble jsme v permanentní, několik let trvající depresi," dodávají.

Hudební zážitek pak nabídne i přidružená galerie, kde bude až do deseti večer možnost navštívit multimediální výstavu 16 - 20 000 Hz s podtitulem Obraz / hudba / zvuk / čas.

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, čtvrtek 2. května, Praha - MeetFactory, 400 korun v předprodeji (490 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Průkopníci bahenního zvuku Melvins

Budou to dva roky, kdy se americké legendy bahna Melvins předvedli naposledy v Praze. Tehdy to bylo v plné palbě, se zdvojenými bicími, podladěnými kytarami a mimořádně zatěžkaným zvukem, jehož rané polohy v devadesátých letech měly vliv i na formující se seattleský grunge.

Melvins Lite
Melvins Lite | Foto: Aktuálně.cz

Na rozdíl od kapel jako Nirvana, Soundgarden a dalších ale Melvins zůstali v undergroundu. Jejich vlivy sahají ke starým Swans, Black Flag, Flipper nebo Wipers a pravděpodobně i proto se nikdy nemohli stát popkulturními ikonami. Jejich hudba na to prostě je příliš nekonformní, stejně jako účes frontmana Buzze Osborna připomínající výbuch granátu.

Aktuální odlehčená sestava Melvins Lite čítá pouhé trio, vedle Osborna ještě zkušeného bubeníka Dalea Crovera a hosta s kontrabasem Trevora Dunna (jinak Mr. Bungle, Tomahawk, spolupracovník Johna Zorna).

Raná tvorba Melvins dodnes funguje jako skvělý inspirační zdroj pro množství stoner rockových kapela. Jednou takovou byla i dvojice Big Business. Svoji dřevní směs kytary a bicí dotáhli tak daleko, že se před několika lety stali součásti plnohodnotné živé sestavy Melvins. Teď jedou společné turné, ale obě kapely se plánují prezentovat osamoceně. Jejich tvorba by to měla bez problémů ustát.

Melvins Lite, pátek 3. května, Praha - klub Matrix, 450 korun v předprodeji (550 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Mohutná temnota hudby Ufomammut

Příznivci monumentálních temných vizí a zvukové agresivity by neměli vynechat českou premiéru italské kapely Ufomammut, mimo jiné jedné z akvizic labelu Neurot, v žánrech stoner a doom metalu považovanou za elitní. Dokládají to ostatně už jména na jeho soupisce - Neurosis, Amenra, Shrinebuilder a mnoho dalších.

Ufomammut
Ufomammut | Foto: Aktuálně.cz

Od zatěžkaného stoner rocku se hudba Ufomammut za třináct let existence posunula k velkolepému dronu s příměsí metalu a dalších tvrdých žánrů. I přes masivní a těžkotonážní zvuku uchovávají Italové melodii a strukturu skladby, se kterou posléze pracují. Již album Eve bylo jednolitou skladbou rozsekanou do menších tracků, či spíše kapitol. Opus Primum a Opus Alter zase tvoří jedna hodinu a půl dlouhá skladba, jeden nepřetržitý tok zvuku.

Před jejich setem vystoupí Five Seconds to Leave, tuzemská špička v oblasti temné instrumentální hudby označované termínem posthardcore.

Druhým hostem nadžánrového koncertu bude Phaerentz aneb sólové vystoupení Petra Ference z Birds Build Nests Underground a Radio Royal, kde vystupuje společně s Federselem (B4). Na svých koncertech se nespoléhá na zvukové modifikátory a fascinován jedinečnými kvalitami zvuku vybraných nástrojů a pásků vytváří struktury postavené na opakování.

Ufomammut, středa 1. května, Praha - Chapeau Rouge, 300 korun v předprodeji (350 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy