Získala dva Oscary a vstoupila do politiky. Zemřela britská herečka Glenda Jacksonová

ČTK ČTK
15. 6. 2023 13:57
Ve věku 87 let zemřela britská herečka, držitelka dvou Oscarů a bývalá politička Glenda Jacksonová, píše agentura AFP s odvoláním na jejího agenta. Někdejší členka Královské shakespearovské společnosti získala před třemi roky ocenění britské filmové a televizní akademie Bafta za výkon ve filmu Hledá se Elizabeth. Mezi lety 1992 a 2015 byla poslankyní za labouristy.
Foto: Reuters

"Zemřela pokojně ve svém domě v londýnském Blackheathu po krátké nemoci v kruhu své rodiny," uvedl hereččin agent Lionel Larner. Dodal, že Jacksonová nedávno dokončila natáčení filmu The Great Escaper (Velký útěkář), kde účinkuje také Michael Caine.

Dvě ceny americké filmové akademie za nejlepší ženský herecký výkon obdržela za snímky Zamilované ženy a Na úrovni z let 1969 a 1973.

Politice se věnovala 23 let jakožto poslankyně britské Labouristické strany. "V parlamentu je řada dobrých 'herců'́, ale jen ona má Oscary," říkalo se s nadsázkou o Jacksonové, která se roku 2000 neúspěšně ucházela také o křeslo londýnské starostky.

Po odchodu z parlamentu se vrátila k herectví a účinkovala mimo jiné v kritikou oceňovaném ztvárnění shakespearovského dramatu Král Lear, kde netradičně ztvárnila hlavní mužskou roli.

 

Právě se děje

Další zprávy