Zemřela americká herečka Raquel Welchová. Bylo jí 82 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 2. 2023 22:11
Po krátké nemoci v 82 letech tuto středu zemřela americká filmová hvězda Raquel Welchová. Oznámila to její rodina.
Raquel Welchová v Los Angeles na snímku z roku 2010.
Raquel Welchová v Los Angeles na snímku z roku 2010. | Foto: Reuters

Patřila k nejznámějším herečkám 60. let minulého století. Natočila padesátku hlavně dobrodružných filmů a westernů, jako byly Fantastická cesta, Bandolero! či 100 pušek. Čeští diváci si Welchovou pamatují z francouzské komedie Zvíře z roku 1977, kde hrála s Jeanem-Paulem Belmondem. Za postavu Constance Bonacieuxové - lásky d'Artagnana ve Třech mušketýrech (1973) - dostala ocenění Zlatý glóbus.

Žena s jihoamerickými kořeny, vlastním jménem Jo Raquel Tejadaová, se narodila 5. září 1940 v Chicagu jako nejstarší ze tří dětí bolivijského inženýra a anglické herečky. Ve dvou letech se s rodiči přestěhovala do Kalifornie. Již odmala zpívala, tancovala a hrála ve školních představeních. V dospívání zjistila, že kromě uměleckého nadání může využít i své půvaby, a úspěšně se účastnila soutěží krásy.

Raquel Welchová při slavnostním udílení cen Tony v New Yorku (2010)
Raquel Welchová při slavnostním udílení cen Tony v New Yorku (2010) | Foto: Reuters

V Hollywoodu, který se vydala dobýt roku 1963, se Welchová zpočátku živila jako modelka, číšnice v barech či hlasatelka počasí. Poprvé zazářila tři roky nato ve filmu Milion let před Kristem, dobrodružném snímku z pravěku, v němž se pohybovala v odvážných kožených oblečcích. Zatímco pro Ameriku byla především sexuálním symbolem, v Evropě dostávala i jiné nabídky a objevila se například ve snímku slavného italského režiséra Vittoria de Sicy Největší balík ze všech z roku 1968.

Od 80. let ale její kariéra začala uvadat, s čímž souvisel i spor se společností MGM okolo obsazení slíbené role ve filmu Plechárna jinou herečkou. Soud sice vyhrála, dveře k zajímavým filmům se jí ale ještě více přivřely. Ke konci tisíciletí se na plátně objevila jen v epizodních rolích, například v komediích Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas (1994) nebo Pravá blondýnka (2001). Jejím posledním filmem byl Milovník po přechodu z roku 2017.

Větší šanci Welchová dostala v televizi a roku 1982 také debutovala na newyorské Broadwayi. Kromě klesající popularity se musela vyrovnávat i s přibývajícím věkem. "Všichni se shodneme na tom, že stárnutí je náročné, ale věřte mi, je jím ještě víc pro blednoucí sexsymbol," napsala později ve své knize.

Televizní obrazovka jí kromě různých revuálních pořadů nabídla i velké herecké příležitosti. Jednu ze svých nejlepších rolí vytvořila v dramatu na motivy skutečného příběhu Právo na smrt, kde roku 1987 hrála na smrt nemocnou ženu. Také vydala knihu o cvičení a zdravém životním stylu.

Raquel Welchová, jež v pozdějších letech trávila nejvíce času na svém soukromém ostrově Mustique, byla čtyřikrát vdaná. Již v 17 letech se na střední škole vdala za spolužáka Jamese, za dva roky se jim v listopadu 1959 narodil syn Damon a za další dva roky dcera Tahnee, která je dnes rovněž herečkou. Už v Hollywoodu potkala Patricka Curtise, bývalou dětskou hereckou hvězdu, který se stal jejím manažerem a posléze i manželem. Potřetí se provdala za režiséra Andrého Weinfelda a jejím čtvrtým manželem byl Richard Palmer.

 

Právě se děje

Další zprávy