Zemřel scenárista Václav Šašek, podílel se na Koljovi nebo Vesničko má středisková

ČTK ČTK
21. 9. 2023 22:10
Ve věku 89 let v Praze zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek. Jako dramaturg se podílel na filmech Ecce homo Homolka, Vesničko má středisková nebo Kolja, podle jeho scénáře vzniklo Intimní osvětlení a na motivy literárních předloh třeba Petrolejové lampy či Výchova dívek v Čechách. Za scénář k Helimadoe režiséra Jaromila Jireše dostal Českého lva. O úmrtí informoval jeho syn Martin Šašek.
Václav Šašek s manželkou Věrou Šaškovou.
Václav Šašek s manželkou Věrou Šaškovou. | Foto: ČTK

Václav Šašek patřil k nejvyhledávanějším tvůrcům v oboru, pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů. Počet titulů, na nichž spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce.

Počátky jeho práce byly spojené zejména s československou novou vlnou 60. let minulého století. Byl dramaturgem snímků režiséra Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko, komedie Svatba jako řemen i filmů podle předloh spisovatele Josefa Škvoreckého Zločin v šantánu a Flirt se slečnou Stříbrnou.

Vedle Formana spolupracoval Šašek také s režiséry Jiřím Menzelem, Věrou Chytilovou, Jurajem Herzem, Ivanem Passerem nebo tvůrcem trilogie o rodině Homolkových Jaroslavem Papouškem. Jako dramaturg se podílel na filmech autorské dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák, mezi jinými Kulový blesk a Vrchní, prchni. Vážnější tón měla další díla v jeho dramaturgii Skalpel, prosím, Krajina s nábytkem nebo Dobří holubi se vracejí.

Po sametové revoluci pracoval jako dramaturg s režisérem Janem Svěrákem, vedle oscarového Kolji se podílel na snímcích Tmavomodrý svět a Vratné lahve. Z poslední doby byla jeho dramaturgická práce spojená s režisérem Václavem Marhoulem, jemuž pomáhal s filmem Tobruk a coby konzultant scénáře ještě s Nabarveným ptáčetem z roku 2019.

 

Právě se děje

Další zprávy