Zemřel německý herec Peter Sodann, známý ze seriálu Místo činu

ČTK ČTK
7. 4. 2024 16:27
Ve věku 87 let uplynulý pátek zemřel německý herec a někdejší kandidát na prezidenta Peter Sodann. Informovala o tom agentura DPA. Sodann byl známý především jako komisař Bruno Ehrlicher, kterého v televizním seriálu Místo činu hrál v letech 1992 až 2007.
Peter Sodann jako komisař Bruno Ehrlicher v seriálu Místo činu.
Peter Sodann jako komisař Bruno Ehrlicher v seriálu Místo činu. | Foto: ARD

Sodann se narodil 1. června 1936 v saské Míšni. Vyučil se nástrojařem a později studoval na divadelní akademii v Lipsku. Už za studií vystupoval v kabaretu, který ale východoněmecké úřady rozpustily, protože jeho program považovaly za kontrarevoluční. Sodann byl dokonce zatčen a strávil devět měsíců za mřížemi. Posléze ho sledovala východoněmecká tajná policie Stasi.

Přesto se mu nakonec podařilo proslavit, a to především jako divadelníkovi v Halle, kde žil. Za tamní působení byl vyznamenán jak tehdejší Německou demokratickou republikou, tak později sjednoceným Německem.

Na smrt muže, který se v roce 2009 k překvapení mnohých jako kandidát postkomunistické strany Levice ucházel o post prezidenta, už reagovala například nynější hlava státu Frank-Walter Steinmeier. "Zpráva o smrti vašeho manžela mě velmi zarmoutila," kondoloval prezident hercově manželce. "V Peteru Sodannovi jsme ztratili skvělého herce a divadelního režiséra, ale především umělce, myslitele a filantropa," doplnil.

"Peter Sodann byl pro generace známý a oblíbený herec, režisér a divadelní ředitel," napsal na sociální síť X zase šéf saské vlády Michael Kretschmer.

 

Právě se děje

Další zprávy