Zemřel kanadský herec Donald Sutherland, držitel dvou Zlatých glóbů

ČTK ČTK
20. 6. 2024 20:30
Ve věku 88 let po dlouhé nemoci zemřel kanadský herec Donald Sutherland, hvězda filmů Obyčejní lidé z roku 1980 nebo staršího snímku MASH, který předcházel stejnojmennému válečnému seriálu. Úmrtí podle agentury Reuters oznámil syn na sociální síti X. Sutherland za svoji šedesátiletou kariéru účinkoval ve více než 170 filmech a seriálech, obdržel dva Zlaté glóby a čestného Oscara.
Donald Sutherland při premiéře The Burnt Orange Heresy.
Donald Sutherland při premiéře The Burnt Orange Heresy. | Foto: ČTK/AP

"S těžkým srdcem oznamuji, že můj otec Donald Sutherland zemřel. Považuji ho za jednoho z nejdůležitějších herců v historii kinematografie. Žádná role ho nikdy nezastrašila, hodná, zlá ani ošklivá. Miloval, co dělal, a dělal, co miloval. Víc si nikdo nemůže přát. Prožil dobrý život," napsal Kiefer Sutherland na síti X.

Sutherland začínal jako rozhlasový reportér v kanadské regionální stanici CKBW, studoval inženýrství na Torontské univerzitě. V Kanadě rovněž získal první herecké zkušenosti ve studentském spolku komiků, než odjel do Londýna a později do Skotska studovat herectví.

Jeho prvním hereckým průlomem byl podle kulturního magazínu Rolling Stone válečný film Tucet špinavců z roku 1967. O několik let později se v dramatu Klute a psychologickém filmu Teď se nedívej objevil po boku dvou z nejslavnějších hereček té doby - Jane Fondové a Julie Christiové.

"Byla to jeho schopnost prokázat porozumění, která tolik prospěla jeho rolím každodenního, obyčejného člověka," píše Rolling Stone, podle nějž se v oscarovém filmu Obyčejní lidé z roku 1980 napojil Sutherland na cosi "hluboce osobního", když ztvárnil Calvina, apatického otce, který se potýká s úmrtím svého syna a spory mezi svou dominantní ženou a synem se sebevražednými sklony.

Média o Sutherlandovi opakovaně hovořila jako o "jednom z nejlepších herců, který nikdy nevyhrál Oscara", například britské deníky The Telegraph a The Guardian nebo server IndieWire.

Hercův syn Kiefer, který úmrtí oznámil, se s otcem Donaldem podle agentury AP na plátně potkal jen třikrát, ačkoliv dohromady se podíleli na 275 filmech a mají 85 let zkušeností.

"Pracovat s tátou jsem chtěl od chvíle, kdy jsem u filmu začal. Byli tři herci, které jsem na škole obdivoval - svého tátu, Genea Hackmana a Bobbyho Duvalla," řekl AP Kiefer ve společném rozhovoru se svým otcem v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy