Pomohl uzákonit registrované partnerství. Zemřel herec a gay aktivista Jiří Hromada

ČTK Kultura ČTK, Kultura
před 2 hodinami
Ve věku 66 let toto pondělí zemřel herec, dabér a aktivista za práva homosexuálů Jiří Hromada. Ztvárnil stovky rolí v rozhlase, televizi i filmech, také byl v letech 2011 až 2017 prezidentem Herecké asociace. Zprávu o úmrtí potvrdil jeho nástupce Ondřej Kepka. "Dozvěděl jsem se to od rodiny," uvedl Kepka.
Jiří Hromada byl držitelem Ceny Prague Pride za celoživotní přínos pro LGBT komunitu.
Jiří Hromada byl držitelem Ceny Prague Pride za celoživotní přínos pro LGBT komunitu. | Foto: Libor Fojtík

Hromada podle deníku Blesk zesnul v léčebně dlouhodobě nemocných v pražské Nemocnici Na Františku, kde trávil poslední roky.

Jiří Hromada se narodil 14. června 1958 v Chomutově. Ještě před studiem pražské DAMU působil v amatérských souborech, během studentských představení vystupoval v Divadle Disk. Po studiu získal angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana, kde zůstal deset sezon v letech 1981 až 1991. Tehdy také obdržel Cenu Českého literárního fondu. Od sametové revoluce působil i ve vedení divadla.

Po jeho uzavření Hromada omezil divadelní činnost a věnoval se dabingu a rozhlasu. Především se ale od začátku 90. let zasazoval za práva homosexuálů i dalších sexuálních menšin. Několik let vedl Gay iniciativu, která se usilovala o přijetí zákona o registrovaném partnerství. Předloha, jež umožnila párům stejného pohlaví uzavírat legálně svazky, dědit po sobě či získat zdravotní informace o svém protějšku, začala v Česku platit roku 2006.

"Hlavní byla ta cesta. V roce 1990 nás akceptovalo pouze 10 procent občanů, v roce 2006 už to bylo pětasedmdesát procent, loni 80. To je podstatné," řekl před čtyřmi roky v podcastu Petra Viziny, kde se ohlížel za svou činností.

"Když jsem začínal ve funkci v čele gay hnutí, zjistil jsem, že nemá cenu hned chodit za členy vlády nebo parlamentu," vysvětloval svoji strategii. "Kolem jejich šéfů jsou mnozí starší tajemníci, a protože je to náročná práce a je třeba s ní trávit večery a víkendy, neměli na ni lidé s dětmi a rodinami čas. Tajemníci, kterým jsem volal, byli gayové nebo lesby. Poradili mi, kudy jít, co udělat. Tím uspíšili celé naše konání," vyprávěl.

Jiří Hromada se herectví nejvíc věnoval před revolucí.
Jiří Hromada se herectví nejvíc věnoval před revolucí. | Foto: Libor Fojtík

Po revoluci se herec stal šéfredaktorem kulturně-společenského časopisu pro gay a lesbickou komunitu Soho revue nebo měsíčníků Parlament a Gayčko. Pracoval též jako ředitel nakladatelského domu Orbis.

V roce 2008 obdržel cenu portálu Colour Planet za mimořádný přínos pro LGBT menšinu, roku 2019 přidal Cenu Prague Pride rovněž za celoživotní přínos pro komunitu.

Hromada, jenž účinkoval ve 200 televizních inscenacích či pořadech a 15 filmech, se mimo jiné pokoušel o politickou kariéru. Několikrát kandidoval za Stranu zelených. V říjnu 2018 se dostal do zastupitelstva Prahy 1 a zasedal v tamní kulturní komisi. V letech 2007 až 2010 byl šéfem poradců tehdejší ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové ze Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy