Na jeho plakátech se čeští lvi sápou po říšské orlici. Muzeum připomíná Preissiga

Na jeho plakátech se čeští lvi sápou po říšské orlici. Muzeum připomíná Preissiga
Originální grafiky provádějí návštěvníky Preissigovým příběhem. Ukazují také činnost krajanských spolků v USA za první světové války. Kromě osobních předmětů, výtvarných pomůcek či štočků neboli druhů tiskařské formy přehlídka zahrnuje tiskařský stroj, roku 1931 dovezený z USA, kde umělec několik let působil.
Vojtěch Preissig (na snímku) se narodil ve Světci na Teplicku do rodiny důlního inženýra. Ta se roku 1884 přestěhovala do Prahy, kde hoch odmaturoval na reálce. Poté nastoupil na Uměleckoprůmyslovou školu.
Po ukončení studií jako pětadvacetiletý odjel do Paříže, kde spolupracoval s Alfonsem Muchou a studoval grafické techniky v soukromých ateliérech. V roce 1903, po pěti letech, se vrátil zpět do Prahy a začal pracovat v České slévárně písma.
Od roku 1905 měl Preissig vlastní grafický ateliér na Vinohradech. Tvořil ve stylu secese. Ilustroval Broučky od Jana Karafiáta nebo Slezské písně od Petra Bezruče, tvořil grafické úpravy knih a plakáty. Založil časopis Česká grafika, působil ve Spolku výtvarných umělců Mánes a Sdružení českých umělců grafiků Hollar.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 8. 2023 15:06
Vytvořil jedno z prvních moderních písem, posunul se od secese k abstraktní malbě a vlasteneckými plakáty povzbuzoval Čechoslováky za obou světových válek, než byl ve věku 70 let zavražděn nacisty. Muzeum československých legií, které v pražské Sokolské ulici provozuje Československá obec legionářská, otevřelo výstavu o Vojtěchu Preissigovi. Typograf, výtvarník a odbojář žil v letech 1873 až 1944.
 

Právě se děje

Další zprávy