Vlny se staly nejúspěšnějším českým filmem roku

ČTK ČTK
28. 9. 2024 8:14
Vlny se staly nejúspěšnějším českým filmem roku

Nejúspěšnějším českým filmem letošního roku se staly Vlny režiséra Jiřího Mádla. Do kin na ně už přišlo více než 530 tisíc diváků. V návštěvnosti tak předčily Zápisník alkoholičky, který dosud zhlédlo 526 tisíc osob. Zápisník alkoholičky měl premiéru 11. července. Vlny vstoupily do široké distribuce o měsíc později a od té doby zůstávají v čele tabulky návštěvnosti biografů.

"Podle nás je to hlavně skvělá zpráva pro český film. Na dva české snímky přišlo během léta přes půl milionu diváků, to považujeme za úžasné. Oba mají navíc před sebou ještě stovky promítání," říká Robert Švec, ředitel společnosti Bontonfilm, která oba snímky uvedla.

Režisér Mádl a producentka Monika Kristl mají radost také ze zájmu zahraničních distributorů. Vlny zamíří do kin ve Španělsku nebo ve Francii, pro uvedení v USA mají tvůrci několik nabídek. "Vlny poslaly do filmového roku silné téma. Na film spolu chodí rodiny, ale i kamarádi, takže divák pak kromě zážitku v kině má ještě o čem diskutovat. Vlny propojují generace, spojují, a to je moc hezký pocit," pochvaluje si producentka Monika Kristl.

Česká filmová a televizní akademia tento měsíc vyslala Vlny jako českého zástupce do boje o Oscara pro nejlepší cizojazyčný snímek.

 

Právě se děje

Další zprávy