Když umírá žena, umírá planeta. Almodóvar natočil film o eutanazii

Reuters Kultura Reuters, Kultura
6. 9. 2024 16:44
Rakovinou, klimatickou krizí či přátelstvím mezi dvěma ženami se zabývá nový film španělského režiséra Pedra Almodóvara, který měl tento týden premiéru na benátském festivalu. Jedná se o první snímek, jejž čtyřiasedmdesátiletý oscarový tvůrce natočil v angličtině.
Nový film Pedra Almodóvara se vyslovuje ve prospěch eutanazie.
Nový film Pedra Almodóvara se vyslovuje ve prospěch eutanazie. | Foto: ČTK / AP

Novinku nazvanou Vedlejší pokoj začnou česká kina promítat 5. prosince. Tilda Swinton v ní hraje bývalou válečnou zpravodajku trpící rakovinou ve třetím stadiu. Dobrovolně se rozhodne ukončit svůj život dřív, než ji nemoc zbaví smyslů.

Ještě předtím chce ale prožít několik posledních dnů po boku bývalé kolegyně. Kdysi spolu pracovaly v jednom časopisu, a dokonce měly společného milence. Z této novinářky se stala oceňovaná spisovatelka píšící takzvanou autofikci, tedy knihy silně inspirované jejím osobním životem. Postavu ztvárnila Julianne Moore.

Příběh se odehrává v USA. A podle režiséra Pedra Almodóvara je v první řadě oslavou života. Zároveň ale umělec vyslovil přesvědčení, že lidé by měli mít možnost důstojně zemřít, pokud si to opravdu přejí. "Tento film podporuje eutanazii," shrnul autor na benátském festivalu.

Almodóvar kritizuje země jako Ameriku, kde je usmrcení pacienta lékařem na pacientovu vlastní žádost podobně jako v Česku ilegální. Filmař naopak vyzdvihuje Kanadu, Španělsko či Portugalsko, které eutanazii v poslední dekádě legalizovaly. "Přál bych si, aby byla dostupná po celém světě," dodává.

Včetně krátkometrážních děl renomovaný tvůrce natočil téměř čtyřicítku filmů, vždy ale ve španělštině. Až teď si troufnul pracovat s herci hovořícími na kameru anglicky. "Bylo to pro mě jako zkusit nový žánr, jako bych točil sci-fi," přirovnává držitel dvou Oscarů za dramata Vše o mé matce a Mluv s ní.

Tilda Swinton a Julianne Moore ve filmu Vedlejší pokoj.
Tilda Swinton a Julianne Moore ve filmu Vedlejší pokoj. | Foto: Sony Pictures Classics

Představitelka hlavní role Tilda Swinton ho sledovala od jeho prvních filmů. Vždy si v nějakém chtěla zahrát. "Jednou jsem mu dokonce navrhla, že se kvůli tomu naučím španělsky nebo že mi může napsat roli bez replik," vypráví herečka.

Její postava ve filmu uzavírá svůj život. Tyto pasáže Almodóvar překrývá varováním před klimatickou katastrofou, v jejímž světle osud jednotlivce bledne. "Je to tedy také film o tom, jak jedna žena umírá ve světě, který pravděpodobně sám umírá," doplňuje filmař, jenž za několik týdnů oslaví 75. narozeniny. "Klimatická změna není žádná kachna. Nevím, jaké důkazy ještě lidé potřebují, aby to začali brát vážně," dodává.

Navzdory ponurému tématu nicméně příběh skýtá optimismus a naději, shodují se obě herečky. "Budete mít pocit, že jste viděli sami sebe i jiné lidské bytosti. Až půjdete z kina, budete cítit vděk za každý další den," vzkazuje Julianne Moore, držitelka Oscara z roku 2015 za film Pořád jsem to já.

Vedlejší pokoj je jedním z 21 titulů, jež na benátském festivalu soutěží o hlavní cenu Zlatého lva. Vítěz bude znám v sobotu.

Podle britského deníku The Times je novinka nepřekvapivě temná, pro některé režisérovy fanoušky možná až příliš. "Většinu stopáže zabírají konverzace mezi dvěma ženami o válkách, klimatické krizi, nelítostné povaze rakoviny a smrtelnosti," varuje recenzent.

Podle něj ale režisér například chytře mění dynamiku mezi oběma ženami. Postava hraná Tildou Swinton využívá rakoviny k tomu, aby rafinovaně manipulovala svou kamarádkou. Ta se naopak zjevně chystá zážitek vytěžit a napsat z něj román.

The Times snímku udělily čtyři z pěti hvězdiček. Stejné hodnocení si vysloužil v britském listu Guardian, jenž ho označuje za úžasně křehké melodrama. "Čím více hrdinky obnovují své někdejší přátelství, tím je film bohatší a opravdovější," chválí deník.

Ohromený je též server Variety.com, podle nějž Tilda Swinton podává "monumentální, syrový a promyšlený výkon". Přestože se jedná už o několikátý Almodóvarův snímek o smrti, na diváky má katarzní účinek a spíš v člověku povzbuzuje chuť žít, napsal kritik.

Video: Teaser trailer z filmu Vedlejší pokoj

Film Vedlejší pokoj česká kina uvedou 5. prosince. | Video: Warner Bros.
 

Právě se děje

Další zprávy