Zemřel francouzský herec Michel Bouquet, známý z filmu Bídníci. Bylo mu 96 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 13. 4. 2022 15:41
Ve věku 96 let zemřel francouzský filmový a divadelní herec Michel Bouquet. O úmrtí držitele dvou cen César informovala agentura AFP s odvoláním na jeho mluvčího.
Ve filmových Bídnících hrál Michel Bouquet (na snímku) policejního inspektora, který pronásleduje Jeana Valjeana.
Ve filmových Bídnících hrál Michel Bouquet (na snímku) policejního inspektora, který pronásleduje Jeana Valjeana. | Foto: Profimedia

"Michel Bouquet zemřel ve středu dopoledne v jedné z pařížských nemocnic," potvrdil mluvčí. Bouquet po 75 letech ukončil kariéru v roce 2019.

Velikán francouzského divadla se proslavil mimo jiné tím, že nejméně osmsetkrát účinkoval ve hře Král umírá od Eugèna Ionesca. Oblíbený byl také v Molièrově Lakomci. Přestože divadlu dával přednost, diváci ho znali také z filmového plátna.

Michel Bouquet s manželkou, 2005.
Michel Bouquet s manželkou, 2005. | Foto: ČTK/ABACA

Za výkon ve snímku Comment j'ai tué mon père (Jak jsem zabil svého otce) obdržel v roce 2002 francouzskou cenu César. Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli podal dle akademie opět ve snímku Le Promeneur du Champ-de-Mars (Muž procházející se po Martově poli), za který byl vyznamenán Césarem v roce 2006. Film vyprávěl o posledních dvou letech bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda, jehož jméno ale v příběhu nepadlo.

Podle agentury AFP s premiérou tohoto snímku padlo tabu, za něž bylo považováno ztvárnění novodobých francouzských politiků. V zemi navíc platily přísné zákony ochraňující soukromí. Mitterand, jenž vládl Francii v letech 1981 až 1995, na sklonku kariéry čelil rakovině, stejně jako veřejným zpochybněním své bezúhonnosti. Veřejnost se dozvěděla, že socialistický prezident v mládí inklinoval k pravici, stejně jako o jeho sporné činnosti za války a existenci nemanželské dcery.

Michel Bouquet dále podal oceňovaný výkon v roli policejního inspektora Javerta, který v televizním filmu Bídníci z roku 1982 režiséra Roberta Hosseina pronásleduje hlavního hrdinu Jeana Valjeana.

Česká televize před lety vysílala i drama Dva muži ve městě o bankovním lupiči, který je po deseti letech propuštěn z vězení, kde ho pronásleduje umanutý policejní inspektor. Lupiče ztvárnil Alain Delon, inspektora právě Michel Bouquet. Snímek vznikl roku 1973 jako apel ke zrušení trestu smrti, jenž toho času ve Francii stále platil.

V poslední dekádě Bouquet ztvárnil třeba impresionistického malíře Augusta Renoira ve francouzském dramatu Renoir, které promítala také česká kina. Většinu času Bouquet na plátně strávil se štětcem v prstech znetvořených revmatismem.

 

Právě se děje

Další zprávy