Nejvíce nominací na Zlaté glóby má Barbie. V osmi kategoriích zabojuje Oppenheimer

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 12. 2023 16:34
Nejvíce nominací na Zlaté glóby, devět, získala komedie Barbie režisérky Grety Gerwig. Těsně druhé je s osmi nominacemi drama Oppenheimer od Christophera Nolana, které pojednává o tvůrci jaderné bomby. Informovala o tom v pondělí agentura AP.
Největší šance na zisk Zlatých glóbů mají filmy Oppenheimer a Barbie. Na snímku je jejich koláž.
Největší šance na zisk Zlatých glóbů mají filmy Oppenheimer a Barbie. Na snímku je jejich koláž. | Foto: Aktuálně.cz

Film Barbie, inspirovaný oblíbenou stejnojmennou panenkou, byl nominován v kategorii nejlepší komedie nebo muzikál. Uspět mohou i představitelé hlavních rolí, herečka Margot Robbie a Ryan Gosling.

Na Zlatý glóbus byly nominovány rovněž hvězdy Oppenheimera Cillian Murphy, Robert Downey Jr. a Emily Blunt.

Mezi nominovanými filmy v kategorii nejlepší drama je kromě Oppenheimera také dobové krimi Zabijáci rozkvetlého měsíce, které natočil režisér Martin Scorsese a zahráli si v něm Leonardo DiCaprio s Robertem De Nirem. Šanci na zisk Zlatého glóbu má jako drama i Maestro režiséra Bradleyho Coopera, který v něm zároveň ztvárnil dirigenta Leonarda Bernsteina.

V kategorii nejlepší komedie se do užšího výběru kromě Barbie dostal například i surrealistický sci-fi film Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose, kde hlavní role obsadili herci Emma Stoneová a Willem Dafoe.

Zlaté glóby jsou považovány za jakousi předehru prestižnějších Oscarů. Každoročně je udílela nezisková Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která se ale v posledních letech stala terčem kritiky, protože podle odpůrců neměla ve svých řadách dostatek zástupců etnických menšin a byla obviňována z korupce.

V červnu koupili Zlaté glóby investoři, včetně amerického miliardáře Todda Boehlyho. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu byla rozpuštěna s cílem obnovit bývalou prestiž Zlatých glóbů. Hlasovací orgán nyní tvoří 300 novinářů ze 75 zemí s 60procentní rasovou a etnickou rozmanitostí, uvedli podle agentury Reuters organizátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy