WOWE není LaChapelle. Patří do magazínů, ne do Leicy

Radek Burda
12. 12. 2012 17:32
Portréty od WOWE jsou zaměnitelné, obyčejné, nudné
WOWE: Ilona Staller, 1995
WOWE: Ilona Staller, 1995 | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Před nedávnem se pražská Leica gallery pochlubila vstupem do prestižního klubu pouhých 7 galerií Leica ve světě. Zároveň v té době i zahájila výstavu fotografa WOWE. Jestli to spolu souvisí, není známo. Shodou okolností je ale fotograf s přezdívkou WOWE  fotografem takzvaně světovým - fotil hlavně v New Yorku a fotil převážně pro hvězdná média. Přesto z výstavy odchází divák značně rozpačitý. Opravdu je tohle už ten příspěvek ke slavnému jménu Leica?

WOWE: Andy Warhol, 1986
WOWE: Andy Warhol, 1986 | Foto: Aktuálně.cz

Wolfgang Wesener (1960), původem německý fotograf, vystudoval na proslulé Folkwang Schule v Essenu, aby se záhy odstěhoval do New Yorku a po pár letech se vypracoval až na fotografa legendárního FAZ - magazínu. V této zlaté éře, která trvala dvacet let, fotografoval v New Yorku, v Itálii, ale i v Čechách - převážně celebrity všeho druhu. Tedy osoby, které si chce prohlížet a shlížet se v jejich kráse téměř každý. Zakázky, které dostával, byly nejen od slavného FAZ, ale s požadavky se mu hlásily i Vanity Fair, Stern, či The New Yorker. Životopis je to na první pohled impozantní a ani výstava v Praze není odfláknutá: většina zde vystavených portrétů pochází právě z tohoto jeho zlatého období a zahrnuje i mucholapky typu Andy Warhola nebo Michaela Schumachera.

Proč tedy rozpačitost z úvodního odstavce? Proč je Praha tak chladná, ač nedávno podobný světový fotografický popík - v jistém smyslu nadmíru podobný tomu od WOWE  - viděla a měla by tedy být na něj připravena? Ano, mluvím o LaChapellovi. Vždyť přeci před rokem do Galerie Rudolfinum zavítal světový cirkus se jménem David LaChapelle a celá maloměšťácká, ale kupodivu i umělecká Praha v tu dobu tleskala vestoje. Tehdy to byl přeci obdobný princip. Také portréty těch nejtřpytivějších celebrit - Michael Jackson, Courtney Love a třeba stejně jako dnes v případě fotografa WOWE i Andy Warhol. Ti všichni se tehdy také promenovaly na zdech galerie. Proč je tedy tentokrát Praha tak odtažitá a studená, zatímco předtím naopak tak jásala?

Odpověď je bohužel snadná až banální. WOWE je naprosto zaměnitelný. Je zcela nerozpoznatelný mezi tisíci jinými fotografy celebrit. Jeho tvorba je studená a naprosto předvídatelná. A ani výběr z jeho nejlepších prací nepomůže odstranit tuto nálepku. Zatímco u LaChapella se fanatičtí obdivovatelé i zuřiví kritici shodují na jeho do očí bijícím, výrazném rukopisu, na jeho ojedinělé práci s modelem, Wesenerovy práce jsou jen běžnou denní produkcí do lifestylových magazínů, kterými dnes a denně listujeme v kadeřnictví při zasychání červené barvy pod staniolem.

WOWE: Autoportret, 2009
WOWE: Autoportret, 2009 | Foto: Aktuálně.cz

Jistě, jsou to portréty uměřené, hezké. Možná dokonce vznešené a určitě důstojné. Jenže takové portréty najdete dnes už ve všech lesklých magazínech, i v českých. Je to vždy stejná kompozice: nějaká postava kdesi sedí a kouká, a kdyby nebylo toho textu okolo, tak by prostě neseděla a nekoukala a nic by se nestalo. Podívejte se třeba na Warhola. Je to nějaký chlápek na židli a za ním, ejhle, jeho vlastní obraz.

Pojďme udělat svatokrádež a stáhněme z výstavy některé ty se jménem WOWE a podstrčme tam ty nejběžnější , které denně (zdůrazňuji denně!) vídáme od Viktora Chlada, Františka Vlčka, Libora Fojtíka, Tomáše Nosila a co já vím, na kolik českých jmen  jsem ještě zapomněl, ale kteří ještě samostatnou výstavu v Leica Gallery neměli. A bude tam najednou viset ta samá denní produkce a uvidíme ty samé hlavy jako od Mistra WOWE, možná je dokonce nerozeznáme. Rozdíl bude jen v tom, že na fotkách budou české celebrity, a tak si je budeme i rádi prohlížet.

A to je příčina mého roztrpčení. Mám totiž galerii Leica rád a považuji ji za normotvornou výstavní síň. Za místo, kde se snaží dělat fotografie vážněji než jinde. A tak mě nesnesitelně mrzí, když ukáže jen pouhou, kromobyčejnou komerční produkci, jaká se povaluje v kdejakém nákupním centru a ze které se dělají takové ty fajnové charitativní kalendáře. 

WOWE pro galerii Leica prostě není důstojný. Je to prostě jen takový fotografický střihoun, který měl to štěstí, že se dostal k trochu lesklejším celebritám než naši fotografové, takže jakoby vypadá důležitěji. Přiznám se, že si nějak nejsem jist, že zrovna fakt z předchozí věty stačí pro samostatnou výstavu v prestižní Leica gallery.

WOWE: Portraits by WOWE. Leica Gallery Prague, Školská 28, Praha. Do 6. ledna 2013. Otevřeno pondělí - pátek 8-21 hodin, sobota - neděle - st.svátky 14-20 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy